Naslovnica Slovenija Ekologi s fotografijami odvržene embalaže zahtevajo kavcijski sitem

Ekologi s fotografijami odvržene embalaže zahtevajo kavcijski sitem

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se po svetu obeležuje Dan voda. V Sloveniji so ob tej priložnosti Ekologi brez meja povabili k udeležbi na prihajajočih spomladanskih čistilnih akcijah. Pozivali pa so tudi k varovanju narave v preostalih 364 dni v letu ter k fotografiranju odvržene plastične embalaže, saj se prek fotografij lažje dviguje stopnja zavedanja onesnaževalcev in pa tudi odločevalcev.
Ekologi s fotografijami odvržene embalaže zahtevajo kavcijski sitem

Ob Dnevu voda – vsa živa bitja potrebujemo pitno vodo brez ostankov plastike! (foto: FB SDZV)

Ob današnjem Dnevu voda so Ekologi brez meja (EBM) opozorili na širšo okoljevarstveno problematiko in se dotaknili tudi specifike varovanja voda. Spomnili so, da so v njihovih čistilnih akcijah po vsej Sloveniji iz narave odstranili 20 tisoč ton odpadkov, kar je celo svetovni rekord. Prav tako so dodali, da se med čakanjem na sistemske rešitve sprehajalne poti, parkirišča in obcestni jarki še naprej polnijo s smetmi – predvsem s plastično embalažo.

»Čeprav so leta 2018 rekli ‘še zadnjič’, organizatorji treh akcij Očistimo Slovenijo posameznike in organizacije pozivajo k udeležbi na lokalnih čistilnih akcijah in odgovornemu ravnanju z naravo vsak dan. Na pobudo Občine Pivka okoljevarstveniki zato spodbujajo redno pobiranje odpadkov na sprehodih in teku. Gre za t.i. plogging oz. #smeTek, kot so pobudo poimenovali na pivškem,« tokrat sporočajo z EBM.

Ker se je problema onesnaževanja s plastiko treba lotiti pri izvoru, EMB na primer že peto leto pod okriljem gibanja ‘Break Free From Plastic’ zbirajo in prispevajo slovenske podatke v globalni akciji popisa blagovnih znamk. Poleg tega podpirajo tudi kolege iz društva Eko krog, ki si s spodbujanjem uvedbe kavcijskega sistema kot edine rešitve za smetenje prizadevajo za sistemske spremembe.

Ker besede in prepričevanja pogosto ne zadostujejo, udeležence čistilnih akcij (in ne le njih, ampak tudi vse ostale Slovence) pozivajo k fotografiranju odvržene embalaže pijač v naravnem ali urbanem okolju. S temi fotografijami bi radi komunalnim podjetjem in gospodarskim družbam s področja embalaž končno dopovedali, da Slovenija potrebuje nov sistem kavcij, če se želi resnično zmanjšati količino plastičnih odpadkov.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.