Naslovnica Trendi Dve Državi na istem gledališkem odru

Dve Državi na istem gledališkem odru

Avtor: Spletno Uredništvo

 Slovensko mladinsko gledališče je za ponedeljek napovedalo premiero predstave Država. Gre za gledališko produkcijo v dveh delih, oziroma morda kar za dve različni predstavi, ki izhajata iz Platonovih in sorodnih del, govorita pa o državi.

Dve Državi na istem gledališkem odruPrvi in drugi del nista v nikakršni slogovni povezavi, razen da se oba ukvarjata z isto temo – državo. (foto: SMG/Matej Povše)

 

Besedilo za prvi del predstave Država je prispevala poljska dramatičarka Agnieszka Jakimiak. Slednja je izhajala iz oseb, ki se pojavijo v Platonovi Državi, in jim poiskala ekvivalente iz sodobnega javnega življenja – politike, morilca, filozofa, poslovneža in umetnika. Prvi del predstave se sicer ukvarja s hiperprodukcijo pomena, hiperpovezav – skratka s hiperprodukcijo fikcije, s pojmom utopij(e). V predstavi se tako zvrstijo zanimivi sodobniki Platonovih originalnih likov: Glavkon – Theresa May, Adejmant – Donald Tusk, Kefal – Stefan Persson, Trazimah – Beatrix von Storch, Klejtofont – Andersnordic, Sokrat – Slavoj Žižek in Polemarh – Janez Janša.

Besedilo za drugi del predstave pa je prispeval švedski dramatik Tom Silkeberg. Njegovo izhodišče so bile ljudske predstave o prihodnosti, oziroma domišljija kot predpogoj za obstoj drugačne prihodnosti. Izhodišče drugega dela je znana Platonova ‘Prispodoba o votlini’, oziroma njegova teza, da je gledališče ‘senca sence’ in da zatorej ne more o ničemer ponuditi pristne podobe. »Komu je država namenjena? Kako naj bo videti? Je demokracija prava oblika vladavine? In kaj se zgodi z idejo parlamentarnega sistema, ko državi vladajo zasebni interesi?

Uprizoritev se bo ukvarjala s problemom utopije, saj je neizogibno, da bi utopične ideje odražale kaj drugega kot sodobne predstave o prihodnosti. Ali natančneje: s problemom, da si iz okvira države predstavljamo kaj drugega kot državo. Ustvarjalci bodo skušali sprožiti dialog o sodobnih evropskih družbah v povezavi z umetnostjo, pri čemer bodo upoštevali tako lastne izkušnje kakor tudi svoje razumevanje del Platona, Badiouja in drugih avtorjev, ki so se ukvarjali in se ukvarjajo s tem vprašanjem,« so pred premiero napovedali na Slovenskem mladinskem gledališču (SMG).

Pod režijo Države se je podpisala Anja Suša, vodja predstave je Liam Hlede, igrajo pa Primož Bezjak, Damjana Černe, Željko Hrs, Draga Potočnjak, Robert Prebil, Nika Rozman k.g., Vito Weis, Sherita Cerar Hlede, Marko Engelman, Adrian Grošelj, Patricija Marolt, Zoja Mihelič Syed, Jakob Petric, Nina Puhek, Zarja Pertot Weis in Mitja Strašek. Iz SMG so sporočili še, da bo premiera pojutiršnjem, v ponedeljek (17. junija), ob 20. uri. Sledile bodo štiri ponovitve – v torek (18. junija, za izven), v sredo (19. junija, za abonma Enakost Sreda in izven), v četrtek (20. junij, za abonma Enakost Četrtek in izven) ter v petek (21. junija, za izven).

Vse ponovitve bodo prav tako ob 20. uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.