Naslovnica Slovenija Druga runda slovenske gasilske pomoči za Severno Makedonijo

Druga runda slovenske gasilske pomoči za Severno Makedonijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so sporočili, da je danes zjutraj proti Severni Makedoniji odpotovala druga skupina slovenskih gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki bo predvidoma 6 dni pomagala lokalnim silam pri gašenju ogromnih požarov.
Tako so se pred odhodom danes postrojili člani druge enote (foto: Neja Pavlica/ Uprava RS za zaščito in reševanje)

V Severno Makedonijo je danes odpotovala odhaja druga slovenska skupina, v kateri je skupno 51 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Ta skupina bo na območju Berova zamenjala prvo odpravo, ki se v Severni Makedoniji bori s požari že od sredine prejšnjega tedna. Druga slovenska ekspedicija pomoči se bo predvidoma domov vrnila 17. avgusta, a že sam nastanek druge skupine kaže, da požari še zdaleč niso pod nadzorom.

Danes so tako proti Severni Makedonijo odpotovali primorski in notranjski gasilci, natančneje ljudje iz PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Sp. Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk, PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper.

»Razmere v Severni Makedoniji ostajajo resne. Gori praktično na istem mestu kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širitev požara,« je pojasnil vodja intervencije druge odprave Janez Bordon. Z Uprave RS za zaščito in reševanje so še dodali, da slovenski gasilci še naprej gasijo največja žarišča požara, oziroma lokacije, kjer ogenj najbolj ogroža bližnje vasi.

Slovenska posebna vozila za gašenje požarov v naravnem okolju zato trenutno ostajajo v Severni Makedoniji, zamenjali pa se bodo le ljudje. Prva enota je namreč že močno izčrpana, saj že od 5. avgusta dela po najmanj 12 ur na dan in to v izredno težkih razmerah. Včeraj so na primer Slovenci gasili skoraj dvajset ur, kar zgovorno priča o težavah in o vsem vloženem trudu. Dobra novica pa je ta, da so doslej med slovenskimi gasilci zabeležili le eno lažjo poškodbo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.