Naslovnica Gospodarstvo Zbirajo vloge za nastalo gospodarsko škodo ob julijskih nevihtah

Zbirajo vloge za nastalo gospodarsko škodo ob julijskih nevihtah

Avtor: Spletno Uredništvo
V času poletnih dopustov in vročinskih valov se na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ubadajo tudi s posledicami neurij, ki so sredi julija prizadela velik del Štajerske in Koroške.
16. julija se je poleg Slovenije tudi Belgija znašla pod udarom viharjev (foto: Régine Fabri/en.wikipedia.org)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) se mora vsako leto ukvarjati s posledicami vse bolj ekstremnih neviht, ki še posebej v poletnem času redno divjajo po Sloveniji. Naj gre za orkanski veter, točo, plazove ali poplave – škoda je pogosto ogromna. Zato obstajajo Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč, Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode in dokumenti Uprave RS za zaščito in reševanje.

Postopek črpanja sredstev za odpravljanje posledic naravnih ujm in nesreč je namreč kar kompleksen, predvsem kar se tiče priprave dokumentacije. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pravkar pričelo ocenjevati škodo po neurjih s poplavami 18. julija v gospodarstvu na področju prizadetih občin Štajerske in Koroške. Ocenjevanje se začne z zbiranjem vlog oškodovancev, gre pa za res obsežen del Slovenije.

Škoda je namreč nastala v občinah Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Ljubno, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec, Solčava, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Vojnik, Vransko, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Slovenska Bistrica, Sveta Ana, Šentjernej, Črna na Koroškem, Mislinja, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Vuzenica, Podvelka, Ruše, Slovenske Konjice, Vitanje, Mozirje, Štore, Tabor in Zreče.

Oškodovanci, ki bodo na MGRT poslali vloge, so različne gospodarske družbe, samostojni podjetniki oz. drugi posamezniki, zavodi in zadruge, ki so utrpeli škodo na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka . Skladno s shemo državnih pomoči pa so iz postopkov izločena podjetja iz sektorja ribištva in akvakulture ter nekatera iz sektorja kmetijske proizvodnje. Vloge bodo na MGRT zbirali do 25. avgusta 2021 na poseben spletnem obrazcu.

“Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo morebitne nadaljnje ukrepe odprave posledic škode izvajalo le v primeru zagotovitve finančnih sredstev v proračunu Republike Slovenije,” pa so še opozorili z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.