Naslovnica Magazin Druga mini analiza digitalizacije Slovenije

Druga mini analiza digitalizacije Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

V Hiši EU v Ljubljani je na vrsti 2. Forum Slovenske digitalne koalicije. Na forumu so v vlogi edstavnikov ustanoviteljev Slovenske digitalne koalicije sodelovali uradniki državne uprave, oziroma Ministrstva za javno upravo (MJU) ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

 

Druga mini analiza digitalizacije Slovenije

Prizor z zasedanja slovenske digitalne fronte, ali z drugimi besedami foruma Slovenske digitalne koalicije (foto: gov.si)

 

Drugi forum Slovenske digitalne koalicije (SDK) je namenjen pregledu opravljenega dela v obdobju zadnjih dveh let, trenutnega stanja na področju digitalizacije in določitvi nalog za prihodnje dvoletno obdobje. V začetnem delu foruma so tako predstavniki soustanoviteljev podali poglede na aktualno stanje digitalizacije in naloge koalicije v prihodnje. Sledili pa so nagovori o strateških smernicah nadaljnje digitalizacije Slovenije in tudi digitalizacije EU.

Na forumu bo govora tudi o predstavitvenih aktivnostih strateških skupin za Digitalne kompetence, Regulativo in okolje in za Digitalizacijo gospodarstva, ki jim bo sledila zaključna okrogla miza o prihodnjih načrtih in nalogah Slovenske digitalne koalicije in sodelujočih deležnikov. Na okrogli mizi je v imenu MJU sodelovala dr. Polona Blaznik, direktorica Urada za informacijsko družbo. V dopoldanskem delu foruma je govoril tudi mag. Miha Krišelj, v.d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo in informatiko.

Slednji je izrazil zadovoljstvo nad tem, da je digitalizacija na agendah vseh razvojnih področij in splošna razvojna prioriteta. Prvotno izjavo o vzpostaviti SDK so sicer podpisali  predsednik Vlade RS, predsednik Gospodarske zbornice, predsednik KOsRIS (Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov), predsednik Rektorske konference, predstavnik Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo, glasnik digitalnih tehnologij in (v imenu lokalnih skupnosti) predsednik Skupnosti občin Slovenije.

Krišelj pa je spregovoril o prihodnosti, natančneje o splošni digitalizaciji z intenzivno in inovativno uporabo tehnologije 5G, o umetni inteligenci, o visoko zmogljivih računalnikih, o zbiranju in obdelavi obsežnih podatkov, o kripto in drugih naprednih digitalnih tehnologijah ter o prehodu v električno mobilnost, pri kateri ima tehnologija 5G pomembno vlogo.Slovenija nad povprečjem EU samo v dimenziji digitalnih javnih storitev, kjer izstopamo z dobrimi rezultati na področju odprtih javnih podatkov in storitev e-zdravja.

 Krišelj je glede podpornih in razvojnih aktivnosti Vlade RS na področju digitalizacije pojasnil, da je bilo vzpostavljeno podporno okolje (npr. Digital Inovation Hub-i – MGRT) za digitalizacijo gospodarstva, sofinanciramo različne raziskovalno razvojne projekte digitalnih tehnologij (MIZŠ, MGRT, …) in da se z različnimi podpornimi aktivnostmi spodbuja razvoj in uporabo kripto oz. blockchain tehnologije, umetne inteligence (podpora mednarodni umestitvi slovenskih raziskovalcev).

Podobno velja za sektor visoko zmogljivega računalništva (MIZŠ financira približno 20 mio EUR strukturnih sredstev v nacionalno HPC infrastrukturo, konzorcij IZUM, Univerza v Mariboru, FIŠ, vključitev v SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje), kvantnega računalništva (podpora mednarodnemu povezovanju) in nove generacije tehnologije 5G mobilnih komunikacij (AKOS pripravlja razpis novih frekvenc za 5G omrežja).

»Izpeljana sta bila tudi posveta o implementaciji 5G skupaj z GZS in o učinkih 5G na zdravje, poleg tega pa MIZŠ financira cca 3 mio EUR R&D projekt gospodarsko – raziskovalnega konzorcija 5G Varnost – uporaba 5G za področje varnosti, zaščite, reševanja), pripravljamo razpis za spodbujanje uporabe tehnologije interneta stvari (IoT) za pametna mesta (cca 12 mio EUR).

Tako generirani podatki bodo kot odprti javni podatki dostopni preko centralne infrastrukture za obsežne podatke (Big Data), kar bo spodbudilo razvoj naprednih storitev informacijske družbe in pripravljamo razpis za sofinanciranje gradnje optičnih komunikacijskih omrežij (GOŠO4 – 29 mio EUR),« so še zapisali v poročilu MJU. Za konec so še  pojasnili, kako lahko slovenski uporabniki za izkazovanje svoje identitete v e-storitvah javne uprave od lanskega leta priročno uporabijo svoj mobilni telefon, kar jim omogoča storitev ‘smsPASS’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.