Naslovnica Slovenija Če kdo ne bo prevzel Tekstilnice, bo izmenjava najbrž hitro izumrla

Če kdo ne bo prevzel Tekstilnice, bo izmenjava najbrž hitro izumrla

Avtor: Spletno Uredništvo

Ekologi brez meja so ob koncu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, kjer bila tokrat v ospredju reciklaža tekstila, izdali praktičen ‘Priročnik za organizacijo izmenjav rabljenih oblačil’. Žal pa popularna redna mesečna izmenjava oblačil v Ljubljani Tekstilnica s koncem letošmnjega leta zapira svoja vrata.

Če kdo ne bo prevzel Tekstilnice bo izmenjava najbrž hitro izumrla

Tudi število zabojnikov za zbiranje oblačil se po državi hitro krči (foto: komunala-trbovlje.si)

 

Ekologi brez meja bodo čez nekaj dni, natančneje v sredo, 4. decembra, na Waldorfski šoli v Ljubljani priredili še zadnjo izmenjavo oblačil, poimenovano ‘Tekstilnica’. Ta izmenjava je ki je za mnoge obiskovalce in prostovoljce postala kar pomemben segment njihovega življenja. Ker izmenjave še naprej ostajajo pomemben korak na poti do zmanjševanja količin odpadkov, okoljevarstveniki sedaj vabijo organizacije in posameznike, da bi  sami prevzeli v roke to tradicionalno mesečno izmenjavo in z njo nadaljevali zgodbo o uspehu.

Slovenski ekologi in njihovi simpatizerji pa svoje doslej nabrane izkušnje od pa nedavnega delijo tudi s ‘Priročnikom za organizacijo izmenjav’, ki so ga prejele slovenske šole, vrtci, knjižnice, mladinske ustanove in lokalne skupnosti. Skupna želja je, da se izmenjave oblačil razširijo v prav vsak slovenski kraj. Ekologi brez meja so sicer med prvimi v državi začeli opozarjati na problematiko tekstilnih odpadkov. V svetovnem merilu namreč ni urejenega ravnanja s tekstilom.

Tekstila pa je vedno več, zbran tekstil je vedno slabše kakovosti, v njemu pa je velik delež umetnih sovi, ki se ne razgradijo prav hitro. Poleg tega so postopki recikliranja oblačil trenutno ekonomsko nevzdržni, zato tudi pri nas že krčijo zabojnike za zbiranje oblačil. V sporičil za javnost Ekologov brez meja so dodali še, da bodo morale države članice EU do leta 2025 urediti ločeno zbiranje tekstila, a glede na številne ovire, brez ustreznega ravnanja in zmanjšanja količin tekstila ne bodo rešili naraščajočega problema.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.