Naslovnica Svet & EU Druga finančna injekcija za čezmejne medijske konzorcije

Druga finančna injekcija za čezmejne medijske konzorcije

Avtor: Spletno Uredništvo
Dvanajst novinarskih konzorcijev z različnih koncev Evrope je pravkar prejelo skupno podporo EU v višini 14 milijonov evrov. Ta denar bo šel za čezmejne projekte, ki so namenjeni krepitvi sektorja novinarskih medijev v naslednjih dveh letih. Gre za drugega od skupno treh razpisov.
Druga finančna injekcija za čezmejne medijske konzorcije

Prizor s mednarodnega poletnega glasbenega festivala na Hrvaškem (foto: pxhere.com)

Evropska unija namenja dodatno podporo mednarodnemu in čezmejnemu novinarstvu, saj je prek drugega razpisa s tega področja razdelila štirinajst milijoni evrov. Prejemniki teh sredstev so novinarski konzorciji z različnih koncev Evrope, skupno pa jih je tokrat dvanajst. Izbrani konzorciji so bili uspešni na razpisu za novinarska partnerstva v okviru programa ‘Ustvarjalna Evrope’ (za leto 2022) in sicer v sklopu pobude za medije, imenovane ‘News’.

»Preiskovalno novinarstvo, mediji skupnosti, novinarstvo v znakovnem jeziku, podcasti in mladinsko novinarstvo so med profili 12 zmagovalnih konzorcijev, ki so razporejeni po vsej EU in drugih državah Ustvarjalne Evrope. Dejavnosti financiranih projektov bodo vključevale razvoj skupnih poslovnih in uredniških standardov, testiranje novih vrst uredništev in novih formatov, programe usposabljanja in čezmejne produkcije,« so pojasnili s Komisije EU.

Sicer se v okviru pobude ‘News’ vsako leto objavi nov razpis za tovrstna novinarska partnerstva. Prvi od letnih razpisov je bil pripravljen leta 2021, bil je vreden 8 milijonov evrov, na njem pa so izbrali 7 projektov. Pravkar razdeljena sredstva sodijo v sklop drugega razpisa, tretji in zadnji razpis pa je vreden 10 milijonov evrov, objavljen je bil lani decembra, pravkar je v fazi ocenjevanja, izbrani projekti pa naj bi startali v prvem delu leta 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.