Naslovnica Trendi Doživeti stoto

Doživeti stoto

Avtor: Spletno Uredništvo

Radijska oddaja Prvega programa Radia Slovenija, ki so jo poimenovali ‘Prva vrsta’, bo jutri praznovala svoje stoto predvajanje. To pomeni, da se je doslej v njej zvrstilo sto različnih slovenskih glasbenih zasedb, več kot tristo različnih glasbenikov in več kot petsto izvedenih skladb. Posebnost oddaje je ta, da so vsi nastopi v živo. In ker tehniki Radia Slovenije obvladajo svoje delo, se morajo tudi izvajalci potruditi, da med igranjem ne delajo napak, saj se vsak zvok sliši zelo dobro.  

Doživeti stotoIgranje v živo na Radio Slovenija sodi med tehnično najbolj zahtevne nastope v karieri glasbenika (foto: Špela Šivic)  

 

Jutri (v torek, 11. februarja) bo glasbena oddaja ‘Prva vrsta’ dočakala prvi pomembnejši okrogel jubilej, v eter bo namreč šla njena stota izvedba. Sicer je Prva vrsta je polurna oddaja, v kateri se vsak torek na Prvem programu Radia Slovenija v živo predstavijo izvajalci zelo različnih glasbenih zvrsti. »Ob 12.15 v etru Prvega slišimo neposredni prenos, na spletni strani Radio Prvi in Facebooku pa lahko spremljamo tudi video.

Glasbena urednica Alja Kramar, voditelj Milan Krapež, producent Tone Jurca in tonski mojster Grega Samar so najbolj stalna ekipa radijske oddaje z izvirnim konceptom, ki ga je zasnovala urednica Alja Kramar. Pri izvedbi sodeluje tudi celotno glasbeno uredništvo Prvega ter tehnična ekipa,« pojasnjujejo z RTV Slovenija. Oddaja ima zaradi živega prenosa odlično energijo, poleg tega so zvočni posnetki, ki pridno polnijo arhiv RTV SLO, hkrati originalni in obenem na najvišji kakovostni ravni, enako pa velja tudi za videoposnetke.

Glede glasbenih zvrsti ni omejitev. Sicer v Prvi vrsti predvajajo jazz, rock, rap, pa tudi etno, ljudsko in zborovsko glasbo, kantavtorje ter izvajalce resne glasbe. Od ‘starih mačkov’ velja med gosti oddaje omeniti Vlada Kreslina, Zorana Predina, Magnifica, Aleksandra Mežka, Milana Kamnika in skupino Šukar.  Izmed perspektivnih ‘mladih upov’ pa so se doslej v etru znašli Robert Petan, Pi Jammies, Wckd Nation, Lube Duše, Zajtrk in Mihael Hrustelj.

V 100. oddaji bosta sicer v živo nastopila slovenski harmonikar Borut Mori in avstrijski violinist Igmar Jenner (ki jima je avtorska zgoščenka z naslovom ‘Perunika izpred desetletja’ s prestižno avstrijsko glasbeno nagrado na široko odprla vrata na evropske festivalske in koncertne odre). Uredništvo pa ob tej priložnosti pripravlja tudi posebno izdajo posnetkov, ki so nastali v okviru prvih 100 oddaj.

2. junija bo tako izšla posebna kompilacija na vinilni plošči, na kateri bodo nekateri izmed najboljših nastopov. Material bo predstavljen na posebnem ‘dnevu Prve vrste’, ko bo na Prvem programu v živo nastopilo več zasedb.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.