Naslovnica Slovenija Pester pustni program bo letos zaključil že 60. pokop pusta

Pester pustni program bo letos zaključil že 60. pokop pusta

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenski del Istre se vneto pripravlja na letošnji pust, ki bo letos sovpadel z dnevi šolskih počitnic. Pustno vzdušje bo zaobjelo prav vse kotičke od Ankarana do Portoroža. Glavno dogajanje bo konec tedna, a se bo rajanje nadaljevalo vse do pokopa pusta.

Ubogi pust nastrada prav vsakič, a se vseeno prihodnje leto spet vrne med žive (foto: ŠD Ankaran)

 

Letošnje pustovanje se bo pričelo v soboto, 22. februarja, v Kopru, kjer bo med 10. in 12. uro v bližini Kapitanije na sporedu pustna animacija, dve otroški pustni predstavi in otroške pustne delavnice. Natanko opoldan bo s parkirišča ob stadionu Bonifika krenila tradicionalna Istrska pustna povorka, ki bo tokrat na vrsti že 12. leto. Skupine in vozovi se bodo v povorki napotili vse do glavnega pomola, v bližini katerega bo razglasitev zmagovalcev in pustna zabava.

Pustna sobota se bo nadaljevala v Izoli, kjer bo med 15. in 22. uro na Lonki organiziran nastop skupine Smeškov svet. Sledil bo raznovrsten glasbeni program z nastopi DJ Lovra, Leana Kozlarja Luigija s skupino, pa nato Blue Cheese Banda iz Trsta, rajanje pa bo zaključila skupina Gustafi. Ker v Izoli zadnja leta vedno stavijo na kulinariko, bodo za prisotne dostojno poskrbeli s sladko ponudbo pustnih dobrot. Medtem se bo pustovanje pričelo tudi v Portorožu, natančneje v Avditoriju.

Tam bo od 16. ure dalje na vrsti vsakoletno pustno rajanje za otroke, letos pa bodo pripravili magične vragolije s čarovnikom Lavrencijem in čarovnico Tinkulo. Od 17. ure dalje pa bodo pustne šeme svoje vesele vragolije ponesle tudi v letovišče Adria Ankaran. Kot zadnji se bodo v pustna praznovanja vključili Pirančani. Ob 20. uri se bo v piranskem gledališču Tartini pričel že 18. Veliki pustni ples v maskah na temo glasbe od Tartinija do techna – letos namreč obeležujejo 250. obletnico smrti znanega slakdatelja Tartinija.

»Pustno rajanje se bo v Piranu nadaljevalo tudi v nedeljo, 23. februarja. Od 15. ure dalje bo na Tartinijevem trgu potekal glasbeno obarvani Tartinijev karneval. Bogat otroški program bo vključeval pustno rajanje z Damjano Golavšek, poslikavo obrazov in beneških mask, čarovniško predstavo s čarovnikom Jole Cole, nastop članov plesne skupine Art Dance Studio Portorož in mlade pevke Arnike Marancin, manjkala pa ne bosta niti revija beneških mask in laser show.

Ob 16.30 bo stare in mlade navdušil koncert zasedbe Sogno Veneziano. V baročnih kostumih bodo predstavili dela priljubljene italijanske zasedbe Rondò Veneziano, ki na zanimiv način združuje baročno glasbo in rockovske ritme. V nedeljo bodo med 14. in 19. uro na relaciji Lucija-Portorož-Piran na voljo tudi brezplačni avtobusni prevozi,« so pester lwetošnji program predstavili na Turističnem združenju Portorož.

Pustna praznovanja se bodo zaključile šele sredi tedna. V torek, 25. februarja, bodo v Ankaranu s pustno povorko odganjali zimo. Potekala bo iz središča Ankarana do Valdoltre, pričela pa se bo ob 17. uri. Od pusta se bodo na Slovenski Obali dokončno poslovili v sredo, 26. februarja, na simboličnem pokopu pusta na Belem Križu. To bo že šestdesetič, da bodo tam pokopali pusta, vseeno pa bo prihodnje leto spet vstal od mrtvih. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.