Naslovnica Trendi Dobro jutro s Tartinijem

Dobro jutro s Tartinijem

Avtor: Spletno Uredništvo

Koprski ustvarjalci oddaje prvega programa TV Slovenija ‘Dobro jutro’ bodo oddajo v torek, 1. septembra, oddajo posvetili slavnemu piranskemu violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju. Pravkar namreč mineva 250 let od njegove smrti.

Dobro jutro s TartinijemSkladateljev kip sredi osrednjega piranskega trga (foto: Ubald Trnkoczy/RTV SLO)

Giuseppe Tartini je bil rojen v Piranu, tam je preživel mladost, nato pa se je preselil v univerzitetno mesto Padovo in tam preživel največji del preostanka življenja. Zaradi svojega glasbenega ustvarjanja je bil znan po celi Evropi in sicer kot ot violinski virtuoz, skladatelj ter tudi glasbeni teoretik. Zaslovel je predvsem s svojim ‘Hudičevim trilčkom’, ki naj bi mu ga po pripovedovanju v sanjah pokazal kar hudič osebno.

Ob 250-letnici rojstva so se Tartiniju posebej posvetili v Regionalnem RTVcentru Koper-Capodistria. V torek, 1. septembra bo tako osrednja dopoldanska oddaja 1. programa ‘Dobro jutro’ posvečena prav Tartiniju. »Karin Sabadin in Erter Pust bosta skupaj vodili oddajo Dobro jutro, ki bo med 8. in 10. uro potekala na trgu, poimenovanem po slavnem umetniku in ulicah Pirana ter predstavljala njegovo življenje in zapuščino,« so napovedali z RTV SLO.

V improviziranem studiu na Tartinijevem trgu in na drugih lokacijah v starem mestnem jedru Pirana bosta voditeljici gostili številne goste. Posebej velja omeniti plesno skupino ‘Al tempo di Tartini’ –V času Tartinija, ki bo z glasbo, plesom in zgodovinskimi kostumi dočarala življenje pred tremi stoletji. Poleg tega bo v oddaji govora o vseh prireditvah, ki so jih ob 250 obletnici pripravili in kljub pandemiji koronavorisa tudi uspeli izpeljati. V Piranu vsako leto pripravijo tudi Tartinijev festival klasične glasbe.

»Festival, ki ima letos še posebej bogat program, ljubitelje klasične glasbe navdušuje tudi s tem, da imajo priložnost prisluhniti glasbi baroka na izvirnih glasbilih in celo na Tartinijevi violini, ki je del stalne muzejske zbirke piranskega Pomorskega muzeja,« so še dodali s TV SLO. V torkovi jutranji oddaji bodo kamere obiskale tudi piranske stavbe, ki so povezane z življenjem Tartinija, predstavili pa bodo tudi solinarski muzej na prostem, kulinariko in rokodelstvo iz starih časov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.