Naslovnica Gospodarstvo Taksisti, šoferji, avtobusna podjetja in drugi prevozniki potnikov opozarjajo ministrstvo

Taksisti, šoferji, avtobusna podjetja in drugi prevozniki potnikov opozarjajo ministrstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Obrtno podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije sta se odzvali na zapise v sredstvih javnega obveščanja glede morebitne uvedbe novih oblik prevoza potnikov – Uber prevozov. Taksisti, šoferji in vsi prevozniki potnikov so močno zaskrbljeni, kar so sporočili na sam vrh Ministrstva za infrastrukturo.

Taksisti šoferji avtobusna podjetja in drugi prevozniki potnikov opozarjajo ministrstvoPonekod po svetu se je nelojalna konkurenca organizirala v prave družbe ilegalnih taksi prevozov (foto: needpix.com)

 

Obrtno podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije sta se negativno odzvali na zapise v slovenskih medijih, češ da je Ministrstva za infrastrukturo naklonjeno uvedbi ‘Uber’prevozov po Sloveniji. Prvi so se odzvali taksisti, šoferji, avtobusna podjetja in ostali prevozniki potnikov, ki so opozorili, da v državi že več let obstaja nelojalna konkurenca na področju potniških prevozov, da jo je vsak dan več in da se komercialni prevozi pojavljajo v prikriti obliki.

Prevozniški segment obeh zbornic pravi, da bi morala država danes dobro premisliti, kaj počne, sicer bo jutri marsikaj narobe. Pretirana liberalizacija na področju prevozov manjših skupin potnikov bi (podobno kot premajhen nadzor) namreč skoraj neizbežno prinesla padec stopnje varnosti za vse udeležence v prometu in resne motnje na domačem trgu potniškega prometa. V obeh primerih bi najbrž morala nazadnje spet posredovati država, kar bi za davkoplačevalce pomenilo dodatne stroške.

»Z nekontroliranim porastom prevozov z osebnimi vozili do 1+8 potnikov in posledično vse večji nelojalni konkurenci (za ta vozila ni zahtevana uporaba tahografa, voznikom ni potrebno izpolnjevati pogoja strokovne usposobljenosti, ipd.) se na področju cestnega prevoza potnikov spopadajo tudi na evropskem nivoju. Številne države (Francija, Španija, Italija, Madžarska) so morale zaradi negativnih učinkov vzpodbujanja nepoštene konkurence (eden izmed njih so tudi Uber prevozi), sprejeti ukrepe za ponovno ureditev področja javnega prevoza potnikov.

Kljub temu, da Uber prevozi ponujajo različne oblike ‘prilagoditve’ menimo, da obstoječa zakonodaja tovrstnih prevozov ne pozna. Stališče Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije je, da nikakor ne smemo dopustiti zmede na trgu storitev javnega cestnega prevoza potnikov, temveč bi se morali zavzemati za sprejem ukrepov s katerimi bi se spodbujal zdrav razvoj panoge, prispevati k večji varnosti potnikov in varnosti v cestnem promet,« so bili neposredno jasni na OZS in GZS.

Sedaj od Ministrstva za infrastrukturo zahtevajo, da se končno v celoti in transparentno uredi področje avto-taksi prevozov ter zagotovi strokovni nadzor nad opravljanjem storitev. Sicer bodo na koncu kratko potegnili vsi tisti, ki izpolnjujejo vse zakonske pogoje in se dnevno trudijo spoštovati zakonodajo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.