Naslovnica Magazin Digitalizacija in ostale sorodne prioritete

Digitalizacija in ostale sorodne prioritete

Avtor: Spletno Uredništvo
V Luksemburgu je bilo na vrsti zasedanje Sveta EU za telekomunikacije, kjer so bile predstavljene prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju digitalizacije. Govora je bilo o upravljanju podatkov, kibernetski varnosti, e-zasebnosti, gostovanju v mobilnih komunikacijskih omrežjih v Evropski uniji (t. i. roaming), o umetni inteligenci in političnih vidikih digitalne prihodnosti Evropske unije.
Digitalizacija in ostale sorodne prioritete

Prizor s svežega zasedanja v Luksemburgu (foto: MJU/Svet EU)

Digitalizacija je visoko na seznamu prioritet bližnjega slovenskega predsedovanja Svetu EU, podobno velja tudi za razvoj umetne inteligence in kibernetsko varnost. Tako bo v prihodnjem obdobju veliko pozornosti namenjene izboljšanju povezljivosti, razvoju učinkovite digitalne infrastrukture (vključno s tehnologijo 5G), povečanju digitalnih spretnosti prebivalstva, dostopnosti digitalnih javnih storitev in ter vzpostavitvi primernih okolij za razvoj novih tehnologij.

Slovenski pristojni minister Boštjan Koritnik je z Ministrstva za javno upravo (MJU) se je na sestanku v Luksemburgu dotaknil tudi varnosti in zasebnosti, spoštovanja človekovih pravic in etičnih načel ter ustrezne komunikacije z državljani. Očitno bo veliko časa posvečenega tudi pogajanjem glede akta o umetni inteligenci, v času slovenskega predsedovanja pa se bo zvrstilo tudi več strokovnih konferenc.

»Eden prvih je naslovljen ‘EU kot skupnost ljudi’. Potekal bo 8. julija 2021, namenjen pa bo razpravi o digitalizaciji mest in vasi. V septembru bo Slovenija v okviru predsedovanja gostila dve izjemno pomembni konferenci: 2. in 3. septembra 2021 konferenco o kibernetski varnosti, 14. in 15. septembra 2021 pa konferenco s področja umetne inteligence. Obe septembrski konferenci bosta organizirani in izvedeni v sodelovanju s Komisijo EU,« sporočajo z MJU.

Za konec so se posvetili programu ‘Digital Compass for 2030’, prek katerega bo Komisija EU namenila ogromno finančnih sredstev za okrevanje po pandemiji koronavirusa. V sklopu tega programa bo poudarek na digitalni usposobljenosti prebivalstva, šolanju visoko usposobljenih kadrov, varni in trajnostni digitalni infrastrukturi, digitalni preobrazbi podjetij ter digitalizaciji javnih storitev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.