Naslovnica Svet & EU Devetega maja naj bi glasovali vsi državljani EU hkrati

Devetega maja naj bi glasovali vsi državljani EU hkrati

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za ustavne zadeve pri Evropskem parlamentu je pravkar predlagal reformo evropskega volilnega zakona, ki opredeljuje skupne volilne standarde in enotno volilno enoto po vsej EU. Prav tako bi parlamentarci radi, da vse države EU volitve izvedejo 9. maja.
Devetega maja naj bi glasovali vsi državljani EU hkrati

Obeta se nekaj konkretnih sprememb pri volitvah poslancev za Parlament EU (foto: FB Parlament EU)

Odbor za ustavne zadeve je predlagal reformo sedanjega evropskega volilnega zakona, ki opredeljuje, kako se poslanci volijo v Evropski parlament. Nov predlog pravi, da naj bi imel vsak volivec dva glasova – enega za izvolitev poslancev v nacionalnih volilnih enotah in enega v celovitem volilnem okraju, ki zajema območje celotne Evropske unije. Tako naj bi 28 dodatnih poslancev izglasovali iz prav iz tega volilnega okrožja.

»Sezname kandidatov za celotno EU bi morali predložiti evropski volilni subjekti, kot so koalicije nacionalnih političnih strank in/ali nacionalna združenja volivcev ali evropske politične stranke. Ti seznami bodo morali spoštovati geografsko zastopanost, tako da manjše države članice ne bodo v konkurenčnem slabšem položaju. Za registracijo list bi bil po besedah ​​poslanca MPS zadolžen nov evropski volilni organ,« pravi nov predlog.

Prav tako so poslanci predlagali niz minimalnih standardov, ki jih bo treba upoštevati med volitvami v EU. Tako naj bi lahko kandidiral vsak polnoletni državljan EU, uvesti pa bi bilo  treba obvezni volilni prag (najmanj 3,5 % za velike volilne enote, tiste z najmanj 60 sedeži). Poleg tega nov dokument določa datum 9. maj kot skupni evropski dan glasovanja v vseh državah članicah EU.

Poleg tega so navedli še vrsto določb, ki se zdijo samoumevne, a marsikje niso. Vsi evropski volilni subjekti bi morali biti deležni enake obravnave in možnosti kot nacionalne politične stranke, glasovnice bi morale dati enako prepoznavnost imen, kratic, simbolov in logotipov vseh subjektov, vsi državljani (tudi invalidi), bi morali imeti enak dostop do volitev,  povsod naj bi lahko glasovali po pošti, zagotovljena pa bi morala biti tudi enakost spolov na vseh seznamih kandidatov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.