Naslovnica Gospodarstvo Poslovna predstavitev vesoljskega programa

Poslovna predstavitev vesoljskega programa

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Evropska vesoljska agencija (ESA) in Delegacija RS pri ESA so v sklopu ‘Vesoljskega tedna’ v ljubljanski Hiši EU predstavili program ‘Človeške in robotske raziskave’. V Sloveniji namreč obstaja vrsta inovativnih podjetij in raziskovalnih institucij, ki bi se lahko vključile v ta program.
Poslovna predstavitev vesoljskega programa

Spektakularna izstrelitev ene od raket Evropske vesoljske agencije ESA (foto: esa.int)

Program ‘Človeške in robotske raziskave’ je s Slovenijo povezan od leta 2019, najbolj otipljiva stična točka pa je t. i. ‘človeška centrifuga’, ki služi za proučevanje vpliva breztežnosti na človeško telo. Le-ta je lani pričela delovati v Nordijskem centru Planica, raziskave pa potekajo pod okriljem Instituta Jožefa Štefana. Do leta 2025 bo ESA temu področju posvetila še več pozornosti in sredstev, zato je bil tokrat pripravljen poseben predstavitveno-poslovni dogodek.

Da bi k sodelovanju privabili več podjetij in institucij iz Slovenije, so program v sklopu ‘Vesoljskega tedna’ skupaj predstavili Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Evropska vesoljska agencija (ESA) in Delegacija RS pri ESA. Predstavitev je potekala v ljubljanski Hiši EU, udeležili pa so se je predstavniki slovenskih podjetij, raziskovalnih institucij ter tudi vladnih institucij, za katere je to področje relevantno.

Med osnovnimi cilji ESA kot tudi programa ‘Človeške in robotske raziskave’ so trenutno preučevanje nizko-zemeljskih orbit, raziskave Lune in pa tudi raziskave Marsa. Vse to zahteva razvoj novih znanj in tehnologij s področij umetne inteligence, strojnega učenja, novih materialov, radiacije, telekomunikacij, robotike, zdravja, hrane, obdelave in hranjenja velike količine podatkov, energije, pogonskih sistemov…

»Tudi predstavniki ESA so izpostavili, da v Sloveniji obstaja res širok nabor podjetij in raziskovalnih institucij s pomembnimi znanji in inovativnimi pristopi, ki se lahko v prihodnje vključijo v ta program. Pomembno pa je izpostaviti, da se veliko teh tehnologij in znanstvenih ugotovitev, ki so prvotno razvite za namen vesolja, lahko koristno uporabi v vsakdanji rabi,« so med drugim poudarili z MGRT.

 

.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.