Naslovnica Slovenija Deseta obletnica ustanovitve Krajinskega parka Radensko polje

Deseta obletnica ustanovitve Krajinskega parka Radensko polje

Avtor: Spletno Uredništvo
Krajinski park Radensko polje danes praznuje svoj deseti rojstni dan. 15. decembra 2011 je bilo namreč z vladno Uredbo o Krajinskem parku Radensko polje dokončno zavarovano to pestro naravno območje, ki se nahaja jugovzhodno od Grosuplja.
Radensko polje je kraško polje z najlepšim kraškim osamelcem v Sloveniji (foto: Uroš Stepišnik/MOP)

Za Krajinski park Radensko polje najbrž veliko Slovencev še nikoli ni slišalo, čeprav danes praznuje svojo 10. obletnico obstoja. Vlada Republike Slovenije je namreč 15. decembra 2011 s sprejemom Uredbe o Krajinskem parku Radensko polje prva zavarovala območje parka. Kmalu zatem,  že februarja leta 2012, pa je območje zavaroval tudi Občinski svet Občine Grosuplje. To je bil prvi primer v Sloveniji, ko sta s sprejemom istega besedila neko naravno območje zavarovala tako občina kot tudi država.

»Ustanovitev zavarovanega območja omogoča ohranjanje kraškega polja in njegovih geomorfoloških in hidroloških značilnosti, številnih naravnih vrednot, posebna varstvena območja – območja Natura 2000, ekološko pomembna območja, biotsko raznovrstnost, ugodno stanje ogroženih in mednarodno varovanih prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst in njihove habitatne tipe, ki se prednostno ohranjajo v ugodnem stanju ter krajinsko pestrost širšega območja Radenskega polja,« so ob tem jubileju sporočili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Na MOP so še dodali, da lahko manjša prepoznavnost Krajinskega parka Radensko polje za park in naravo v njem predstavlja celo prednost. Zavarovano območje tako lažje ohranja vse naravne in družbene značilnosti, ki so bile temelj za ustanovitev parka. Poleg doseganja naravovarstvenih ciljev tudi je namreč bil drugi osnovni cilj projekta omogočanje kakovostnega bivanja prebivalcem krajinskega parka in sicer prek spodbujanja trajnostnega razvoja, ki je skladen s krajevno tradicijo območja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.