Naslovnica Svet & EU Deset milijard evrov za inovacije

Deset milijard evrov za inovacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Ena od najpomembnejših novic zadnjih dni, ki se tičejo prihodnosti EU, je novica o ustanovitvi Evropskega svet za inovacije. Slednji bo prispeval k pretvorbi znanstvenih idej v prodorne inovacije, za kar bo imel v naslednjih šestih letih na voljo več kot 10 milijard evrov.
Vse inovacije s področja razsvetljave domov v zadnjih 150 letih (foto: growthbusiness.co.uk)

Evropska komisija je pravkar ustanovila Evropski svet za inovacije (EIC) in sicer zato, da bi podprla razvoj inovacij ter tudi njihovo uporabo v praksi.  EIC temelji na uspešnem pilotnem programu v okviru programa Obzorje 2020, združuje pa raziskave o nastajajočih tehnologijah s programom ‘Pospeševalec’ in z namenskim skladom Evropskega sveta za inovacije. Cilj je razvoj zagonskih podjetij ter mikro, malih in srednjih podjetij.

Iz proračuna EIC bo v sklad EIC namenjenih približno 3 milijarde evrov poleg tega je bil objavljen prvi letni delovni program EIC, že za letos odpira možnosti financiranja v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov. »Zdaj imamo sklad za podporo malim in srednjim podjetjem, ki razvijajo prodorne inovacije, ter omogočanje dostopa do lastniškega kapitala in širitve inovativih zagonskih podjetij.

Tako bomo lahko rezultate raziskav pretvorili v poslovne priložnosti ter razvili vizije za tehnološke in inovacijske preboje,« je dejala Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica projekta ‘Evropa, pripravljeno na digitalno dobo’. Po ustanovitvi Evropskega sveta za inovacije so včeraj opravili informativni dan za prosilce, na katerem so predstavili dodatne informacije o delovanju EIC, pa tudi o tem, kako vložiti prošnjo in kdo vse je upravičen do financiranja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.