Naslovnica Svet & EU Delegacija Parlamenta EU je obiskala ukrajinski Mariupol

Delegacija Parlamenta EU je obiskala ukrajinski Mariupol

Avtor: Spletno Uredništvo
Posebna delegacija Evropskega parlamenta je pravkar na obisku v Ukrajini. Obisk je namenjen temu, da se poslanci na lastne oči prepričajo o dejanskem stanju ogroženosti te države in obenem Ukrajincem izrazijo vso podporo EU. Obisk sledi telefonskemu pogovoru med ameriškim in ukrajinskim predsednikom, kjer je Zelensky Bidnu poskusil dopovedati, da Rusi ne pripravljajo invazije na Ukrajino.

Delegacija Parlamenta EU je obiskala ukrajinski Mariupol

Stopnjevanju napetosti na vzhodnih mejah Ukrajine ni videti konca in po poročanju mnogih mednarodnih medijev se zdi, kot da bi se lahko vsak hip pričela tretja svetovna vojna. Predstavniki Odbora za zunanje zadeve ter Pododbora za varnost in obrambo pri Evropskem parlamentu so zato odpotovali na posebno misijo v Ukrajino. Misija je uradno namenjena ugotavljanju dejstev, sestavljena pa je iz zastopnikov vseh skupin v Parlamentu EU.

Že samo poimenovanje naloge jasno kaže, da v Parlamentu EU ne verjamejo prav vsem informacijam, ki jih trenutno dobivajo glede stopnjevanja napetosti na vzhodnih mejah Ukrajine. Obisk parlamentarcev se je kot po naključju pričel prav po telefonskemu pogovoru med ameriškim predsednikom Joeom Bidnom in in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskym, na katerem je Ukrajinec Bidnu dopovedoval, da Rusi ne pripravljajo nobene invazije.

Ukrajinski predsednik najbrž zelo dobro ve, o čem govori, saj bi bila njegova domovina prva in največja žrtev te domnevne ruske invazije. Zelensky ima svoje obveščevalne vire in očitno se njegovi podatki razlikujejo od tistih, ki jih ima Biden, zato je v minulih dneh že večkrat pozval Zahod, naj ne dela panike. Evropska delegacija, v kateri sta bilo 9 članov, pa je danes obiskala ukrajinsko mesto Mariupol, ki se nahaja na strateško zelo občutljivem položaju.

To pristaniško mesto na Azovskem morju je namreč le približno 50 kilometrov oddaljeno od ruske meje, predvsem pa so prvi položaji ruskih upornikov le kakih 5 kilometrov oddaljeni od mesta. Kljub temu so danes v mariupolskem pristanišču izpeljali novinarsko konferenco, v katerem je nemški vodja delegacije EU David Mc Allister ponovil, da je Evropa zelo zaskrbljena in da je delegacija prišla izrazit popolno solidarnost z Ukrajino.

Prav tako je dejal, da Parlament EU podpira neodvisno suvereno in ozemeljsko celovito Ukrajino, ter da poziva Rusijo k de-eskalaciji napetosti, k nadaljevanju diplomatskih aktivnosti na vseh nivojih in k zagotavljanju miru. »Žoga je sedaj na ruski strani,« je zaključil Mc Allister.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.