Naslovnica Slovenija Dan v rabljenih oblačilih bo poudaril nujo po trajnostni modi

Dan v rabljenih oblačilih bo poudaril nujo po trajnostni modi

Avtor: Spletno Uredništvo
Društva Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj so ob obeleževanju ‘Dneva starih reči’ že napovedale drugo izvedbo ‘Dneva v rabljenih oblačilih’, ki bo letos na vrsti 23. aprila.
Dan v rabljenih oblačilih bo poudaril nujo po trajnostni modi

Slovenske ekološke organizacije so zelo aktivne na več področjih – odpadki, plastika, oblačila…  (foto: Ekologi brez meja)

Po lanski uspešni premieri ‘Dneva v rabljenih oblačilih‘ bodo letos Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj, nadaljevali z akcijo promocije ponovne uporabe oblačil. Podatki raziskave kažejo, da v Sloveniji delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, po drugi strani pa letno vsak od nas zavrže povprečno 12 kilogramov oblačil.

 “Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Po naših izkušnjah se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po Dnevu v rabljenih oblačilih,” pravi Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Sicer se je lanski prvi akciji pridružilo že več kot 50 organizacij, zato jih letos 23. aprila pričakujejo še precej več.

Z objavami, izmenjavami in drugimi ozaveščevalnimi akcijami bodo letos k sodelovanju ponovno pristopile šole, nevladne organizacije in tudi evropski somišljeniki, saj bo akcija ob podpori mreže Zero Waste Europe presegla meje Slovenije. Poleg tega bo ‘Dan v rabljenih oblačilih’ potekal v času mednarodnega ‘Tedna modne revolucije’, ki enako kot slovenske ekološke organizacije izpostavlja nujo po ljudem in okolju prijazni modi, oziroma po ‘trajnostni modi’.

Letos so sodelovanje v akciji že potrdile Gimnazija Celje – Center, Srednja trgovska šola Ljubljana, spletna komisijska trgovina dajadaja.si, Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje, Otroški kotiček, Lučka komisijska trgovina, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, CUP – center uporabnih predmetov Komunala Izola, Zavod Aspira, Infrastruktura Bled d.o.o., Rdeči križ Ljubljana, KUD Coda, Gimnazija, Srednja šola Kočevje… Prijave pa še dežujejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.