Naslovnica Trendi Dan po kulturnem dnevu prihaja Lemmy na klaviaturah

Dan po kulturnem dnevu prihaja Lemmy na klaviaturah

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Društva Kapa so oznanili, da se dan po slovenskem kulturnem prazniku, torej 9. februarja, obeta nastop energičnega klaviturista-pevca Jamesa Lega oz. Johna Wesleya Myersa, ki ga spremlja le bobnar, kar je za garažni rok bend precej nevsakdanje. Za ogrevanje občinstva pa bo poskrbel odštekani gorenjski duo bratov Hostnik (klaviature- harmonika), imenovan Drajnarjuva vampa.  

 

rokJames Leg uspeva brez električnih kitar in basa vseeno ustvariti vzdušje ‘a la Motorhead’ (foto: Društvo Kapa).

 

John Wesley Myers je odrasel ob zvokih gospela, a se je neozdravljivo navlekel ‘vražjega’ rock and rolla in iz te usodne bitke med dobrim in zlim je zrasel njegov glasbeni alterego James Leg. Leg sodi med izzivalnejša imena aktualne garažnorockovske scene. Najprej je prepričal z Black Diamond Heavies, ki se je od kitarskega navala neorockovskih duetov po kopitu White Stripes in Black Keys ločil po grmenju električnih fender rhodes klaviatur.

Zanimiva kombinacija klaviatur in garažnega roka je bila očitno uspešna. Formulo “punk ass soul and blues” tandema neguje James Leg naprej tudi danes, ko ga spremlja le bobnar Mat Gaz. Kljub temu,da garažni rok brez kitar in basa v teoriji najbrž ne bi smel obstajati, je Leg pri založbi ‘Alive!’ do zdaj objavil tri albume: Solitary Pleasures (2011), Below the Belt (2015) in Blood on the Keys (2016).

Poleg tega se loteva se stranskih projektov in sodelovanj, npr. z Left Lane Cruiser je posnel album Painkillers, sodeloval je z bendom Cut In The Hill Gang, lani pa je posnel singel s francoskim rock blues bendom Dirty Deep. Pri Jamesu Legu se vse vrti okoli surovega, prvinskega rock and rolla, premešanega in začinjenega z gospelom, bluesom, boogie woogiejem, soulom in še čim – na primer z legendarnimi Motorheadi.  

“Njegov raskavo-zakajen vokal se rado primerja s Tomom Waitsom, a ne preslišimo Raya Charlesa ali kakšnega drugega bluesovskega velikana. Ker se na koncertnem odru spremeni v rjovečega demona s štirimi okončinami, je čisto na mestu tudi primerjava z Lemmyem Kilmistrom za klaviaturami,” so pravo podobnost zlahka prepoznali v sporočilu za javnost Društva Kapa.

Gre torej za energičnega, z dušo in telesom predanega glasbenika, ki ob aktualnih komadih in kakšnem iz zakladnice Black Diamond Heavies rad na koncertih postreže tudi kakšno nepričakovano izbrano priredbo, ker pa se bo snemanje novega, četrtega albuma zgodilo po izpeljani turneji, se pričakuje še kaj prav svežega. A to še ni vse, saj vsak pravi rock koncert potrebuje tudi predskupino. 

“Da se bo na ta koncertni dan po kulturnem prazniku kolcalo Tomu Waitsu na drugi strani zemlje in predvsem zato, da bo šlo za uravnovešen koncert dveh duetov s klavirjema in hreščečima vokaloma v prvi vlogi, bosta uvodoma nastopila Drajnarjuva vampa. Brata Hostnik iz vasi Suha pri Škofji Loki, akademsko izobraženi pianist in harmonikaš sta lani v samozaložbi objavila drugi album Divji zahod,” sporočajo z Društva Kapa in dodajajo:

“Ne bomo se veliko zmotili, če rečemo, da gre za naj-preslišan album preteklega leta. S prepariranim klavirjem in harmoniko ter obešenjaškim humorjem v gorenjsko-poljansko-rovtarski šprahi strežeta družbeno-kritični šanson, ki sicer ni vedno politično korekten, a kot življenje in družba neprizanesljiv in stvaren, tukaj in zdaj.”

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.