Naslovnica Gospodarstvo V slabih štirih mesecih so več kot prepolovili zaostanke glede zaposlovanja tujcev

V slabih štirih mesecih so več kot prepolovili zaostanke glede zaposlovanja tujcev

Avtor: Spletno Uredništvo

Stanje na področju zaposlovanja in dela tujcev se je od prvega skupnega sestanka predstavnikov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavnikov Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje močno izboljšalo in poteka tekoče.

Brez tujcev pač tudi v slovenskem gospodrstvu ne gre, področje zaposlovanja in dela tujcev pa bi najbrž moralo že zdavnaj regulirano (foto: pixabay.com)

 

Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost (MDDSZ) so objavili podatke, da je bilo 26. septembra lani nerešenih zadev 6.662, sedaj pa je število zadev, kjer še ni bilo odločitve, le še 2.957. Število se je torej v manj kot štirih mesecih znižalo za več kot polovico. Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je namreč kadrovsko okrepil področje zaposlovanja in dela tujcev, tako da večjih zaostankov ne beleži več.

“V naslednjih mesecih je pričakovati porast števila vlog za izdajo dovoljenj in soglasij, kajti povpraševanje po tujih delavcih ostaja zaradi konjunkture gospodarstva še vedno veliko, polega tega je pred vrati je nova sezona zaposlovanja (gradbeništvo, kmetijstvo, turizem..). Po podatkih ZRSZ je bilo v letu 2018 skupaj izdanih 42.583 delovnih dovoljenj in soglasij za delo tujcev, ocena za leto 2019 pa je, da se bo to število povzpelo nad 50.000,” pravijo na MDDSZ. 

ZRSZ v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo (MJU) v prvih mesecih letošnjega leta pripravlja niz posvetov za delodajalce. Predvidenih je osem srečanj, na katerih se bodo delodajalci imeli možnost seznaniti z vsemi novostmi glede zaposlovanju tujcev. “Na že izvedenem posvetu v Mariboru je bila udeležba odlična, poudarek izobraževanja pa je bil na elektronskih vlogah e-BDP in e-BIH, ki jih je ZRSZ za delodajalce uvedel na začetku leta 2019,” so še dodali na MDDSZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.