Naslovnica Slovenija Dan brez nakupov in občine brez smeti

Dan brez nakupov in občine brez smeti

Avtor: Spletno Uredništvo
Po tednih globalnega spodbujanja nakupovalne mrzlice je bil včeraj na vrsti ‘Dan brez nakupov’. Gre za dogodek v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, na katerem so udeleženci projekta ‘Obleka naredi človeka’ pripravili hodečo razstavo stylingov rabljenih oblačil. Že pred tem pa sta se občini Škofja Loka in Železniki pridružili mreži slovenskih ‘zero waste’ občin.
Tudi na Gorenjskem se vse bolj obračajo v naravovarstveno smer (foto: Katja Sreš/Ekologi brez meja)

Naravovarstveno usmerjena slovenska društva Pravična trgovina Slovenija, Ekologi brez meja in Focus, društvo za sonaraven razvoj so že na pričetku jeseni organizirali natečaj za najbolj izvirno kombinacijo rabljenih oblačil oziroma oblačil iz druge roke. Najboljše so nato fotografirali in pripravili spletno razstavo, ob ‘Dnevu brez nakupov’ pa so se včeraj predstavili tudi na ljubljanskih ulicah.

Vodje projekta iz vseh treh slovenskih društev z jasno ekološko usmerjenostjo, ki so združili moči v projektu ‘Obleka naredi človeka’, so se včeraj dopoldan dve uri sprehajali in mimoidoče ozaveščali o problematiki hitre mode ter umetno ustvarjenega globalnega hiperpotrošništva. ‘Dan brez nakupov’ pa je bil hkrati tudi dogodek, ki je potekal v sklopu ‘Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov’.

»Poleg ‘Slovenskega dneva v rabljenih oblačilih’, ki smo ga prvič obeležili 23. aprila letos, je to še ena akcija organizacij, ki si prizadevajo za okolju in ljudem prijazno modo, s katero želijo spodbuditi ponovno uporabo oblačil. Raziskava, ki je bila opravljena v sklopu projekta, je namreč pokazala, da delež prodaje rabljenih oblačil v primerjavi z nakupom novih znaša le 0,62 %,« so zapisali v skupni izjavi za javnost vseh treh društev.

Ekologi brez meja pa so minuli teden sodelovali tudi pri predstavitvi ‘Zero waste’ strategije, v sklopu katere sta se gorenjski občini Škofja Loka in Železniki pridružili mreži slovenskih ‘zero waste’ občin. Na dogodku so posebno pozornost namenili prioritetnim ukrepom, ki se bodo v prihajajočih letih pričeli izvajati za doseganje zastavljenih ciljev – manjše količine komunalnih odpadkov in večji delež ločeno zbranih odpadkov.

»Med njimi bodo omejitev ali ukinitev uporabe izdelkov in embalaže za enkratno uporabo, tudi na prireditvah, širitev mreže javnih pitnikov in spodbujanje pitja vode iz pipe. Med drugim se bodo lotili zmanjševanja količin odpadne hrane, promocije lokalnih proizvodov in vzpostavitve centra ponovne uporabe,« so še pojasnili Ekologi brez meja, ki tudi koordinirajo aktivnosti celotne mreže.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.