Naslovnica Svet & EU Britanci se bodo prihodnji teden začeli cepiti proti koronavirusu

Britanci se bodo prihodnji teden začeli cepiti proti koronavirusu

Avtor: Spletno Uredništvo

Najbolj pozitivna novica dneva prihaja iz Združenega kraljestva. Kot je bilo napovedano, bodo tam namreč prihodnji teden začeli cepljenja proti koronavirusu. Prvo uporabljeno cepivo bo cepivo nemško-ameriške naveze BioNTech-Pfizer, najprej pa bodo cepljeni starejši ljudje in zdravstveni delavci.

Britanci se bodo prihodnji teden začeli cepiti proti koronavirusuPrihodnji teden se bo končno začelo cepljenje proti koronavirusu (foto: flickr.com/Governor Tom Wolf)

 

Najbolj pozitivna novica dneva, ki je obenem najbrž kar najboljša novica v letu 2020, tokrat prihaja iz Združenega kraljestva (ZK). Kot je bilo napovedano, bodo tam namreč prihodnji teden začeli cepljenja proti okužbi s koronavirusom Covid 19. Prvo na Zahodu uporabljeno cepivo bo cepivo, ki so ga skupaj razvili nemško podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer (sicer bolj znan po Viagri).

Cepivo z oznako BNT162b2 naj bi bilo varno in 95% učinkovito, zato so ga britanski nadzorni organi dokončno odobrili. Podobno pozitivne novice prihajajo tudi z Evropske komisije, saj so včeraj na Evropski agenciji za zdravila (EMA) sprejeli kar dve vlogi za cepivo proti koronavirusu. Prvo je že omenjeno cepivo naveze BioNTech – Pfizer, druga vloga pa je ameriško španske-kooperacije Moderna Biotech Spain, S.L. Cepivo Moderne nosi oznako mRNA-1273.

Sedaj sta obe vlogi sedaj v fazi, ki so jo poimenovali ‘Začetek ocenjevanja pogojne vloge za dovoljenje za promet’. Prodaja enega ali drugega cepiva bo v EU odobrena šele, ko bo tudi temeljit pregled EMA pokazal, da gre za varen in delujoč produkt. Sicer bodo v ZK od prihodnjega tedna najprej cepljeni starejši ljudje in zdravstveni delavci. Najbrž bodo vzporedno cepili tudi zaposlene v najbolj strateško pomembnih državnih organih, oz. službah – npr. reševalne službe obalne straže, generalštab, posadke nuklearnih podmornic…

Pa tudi na cepljenje kraljevske družine Britanci ne bodo pozabili.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.