Naslovnica Svet & EU Borrell v ZDA o energetskih in zunanjepolitičnih izzivih

Borrell v ZDA o energetskih in zunanjepolitičnih izzivih

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko napetosti na vzhodu Ukrajine ne pojenjajo, pa se v ozadju svetovne politike dogaja marsikaj zanimivega. Tako bo visoki predstavnik EU in podpredsednik Komisije EU Josep Borrell jutri obiskal Washington, njegov obisk pa bo namenjen perečim vprašanjem na mednarodnem dnevnem redu, s posebnim poudarkom glede zelenega prehoda in najbrž tudi glede  oskrbe EU z zemeljskim plinom.
Borrell v ZDA o energetskih in zunanjepolitičnih izzivih

Španec Josep Borrell ima v EU zelo pomembno in odgovorno vlogo (foto: Nacho Gomez)

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije in obenem podpredsednik Komisije EU Josep Borrell bo jutri v Washingtonu sopredsedoval energetskemu svetu EU-ZDA. S Komisije EU so sporočili, da je namen srečanja nadgraditi sodelovanje med EU in ZDA na področju energetske varnosti ter pospešitev globalnega pravičnega in čistega prehoda na podnebno nevtralnost.

Ta sestanek Sveta za energijo EU-ZDA bo ključnega pomena že za bližnjo prihodnost, saj prihaja v občutljivem trenutku glede oskrbe z energijo, glede razpoložljivosti zemeljskega plina in glede nestanovitnih cen. Poleg Borrella bo prisotna tudi komisarka za energijo EU Kadri Simson, oba pa bosta pojutrišnjem sodelovala še na prvem dogodku niza ‘Pogovori Jean Monnet’, ki ga so-organizirajo Delegacija EU, veleposlaništvo Francije in založba The Atlantic.

Z Diplomatskega servisa EU, imenovanega EEAS, pa so dodali, da bo Josep Borrell jutri opravil tudi dvostransko srečanje z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyem Blinkenom. Na tem srečanju naj bi razpravljala o perečih vprašanjih na mednarodnem dnevnem redu, da bi ponovno potrdila moč čezatlantskega partnerstva v ključnem trenutku za svetovno diplomacijo in še bolj pomembnem trenutku za mir v svetu.

Z EEAS so napovedali tudi, da se bo Borrell sestal še s člani odbora za zunanje odnose senata ZDA. Čeprav tega niso uradno najavili, bo govora o napetostih na vzhodu Ukrajine, o dobavi ruskega plina Nemčiji oz. EU prek pomorskega plinovoda Severni tok in najbrž tudi o možnosti alternativne rešitve za EU – da ruski plin zamenja s plinom iz Katarja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.