Naslovnica Šport Zlato in bron skakalk za zgodovinski dan Slovenije na ZOI

Zlato in bron skakalk za zgodovinski dan Slovenije na ZOI

Avtor: Spletno Uredništvo
Prvi tekmovalni dan 24. Zimskih olimpijskih iger se je za Slovenijo začel zelo slabo, končal pa se je z izjemnim, kar zgodovinskim uspehom. Urša Bogataj je namreč na tekmi smučark skakalk osvojila zlato medaljo, Nika Križnar pa bronasto medaljo.
Zlato in bron skakalk za zgodovinski dan Slovenije na olimpijskih igrah

Veselje Urše in Nike na odru za zmagovalke (foto: FB Slovenia Olympic Team)

Prvi slovenski nastop na 24. Zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je opravila deskarka Urška Pribošič, ki je pa je v obeh kvalifikacijskih vožnjah v snežnem parku naredila napako in padla. Tako je zaostala je za najboljšo dvanajsterico in se ni uvrstila v finalne boje za najvišja mesta. Bolje so se odrezali člani moške skakalne reprezentance, ki so se kljub zahtevnim razmeram zanesljivo uvrstili na nedeljsko tekmo.

Sledil je nastop Neže Žerjav, ki je prvič nastopila na ZOI in v disciplini skiatlon osvojila 55. mesto. Razočarala pa je slovenska mešana štafeta v biatlonu, ki je tekmo po ponesrečenem strelskem nastopu druge tekmovalke zaključila precej bolj zgodaj in s precej skromnejšo uvrstitvijo, kot si je marsikdo predstavljal. Slovenska štafeta je namreč tekmo končala na 20. mestu.

Zadnje pa so nastopile še slovenske smučarke skakalke. Dekleta so že v prvi seriji skakale odlično, saj je bila Urša Bogataj druga, Nika Križnar tretja, Ema Klinec četrta in Špela Rogelj osma. V dramatičnem finalu je nato Nika Križnar z odličnim skokom obdržala tretje mesto, Urša Bogataj pa je s še boljšim skokom prehitela vodilno iz prve serije Nemko Katherine Althaus in postala olimpijska zmagovalka!

Doslej se še nikoli ni zgodilo, da bi Slovenija na Olimpijskih igrah osvojila dve medalji v isti disciplini, zato sta zlato odličje Urše Bogataj in bronasta medalja Nike Križnar današnji dan (5. februar 2022) spremenile v zgodovinski dan slovenskega športa. Hkrati pa je to dvojno slavje tudi najboljša možna napoved za ponedeljkovo mešano ekipno tekmo, najbrž pa tudi dodatna motivacija za moški del slovenske skakalne reprezentance.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.