Naslovnica Slovenija Promocija razstave Čar lesa v Mariboru

Promocija razstave Čar lesa v Mariboru

Avtor: Spletno Uredništvo
V Mariboru je na ogled razstava ‘Čar lesa’, ki promovira rabo lesa in lesenih izdelkov. Razstavo so skupaj pripravili Društvo za zaščito lesa Slovenije, Biotehniška fakulteta – Oddelek za lesarstvo, Svet za les, pomagali pa so tudi Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencije SPIRIT Slovenija.
Razstavo Čar lesa tokrat krasi slogan ‘Uporabimo slovenski les’ (foto: Spirt Slovenija/STA/Nebojša Tejić)

Osrednji del razstave Čar lesa je vsako leto na sporedu v Cankarjevem domu v Ljubljani, sledijo pa ji lokalne razstave po Sloveniji. Te so bile lani v Arboretumu Volčji Potok, avli Rektorata Univerze na Primorskem v Kopru, Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici in v Mariboru. Tam je postavljena v preddverju velike predavalnice Tehniških fakultet in sicer že vse od lanske jeseni. Tokrat pa so v Mariboru opravili tudi posebno predstavitev razstave.

Promocijskega srečanja so se udeležili mariborski župan Saša Arsenovič, Mitja Slavinec – državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Danilo Anton Ranc – generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tomaž Kostanjevec, v. d. direktorja agencije SPIRIT Slovenija, Zdravko Kravanja, dekan mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Franc Pohleven, soorganizator razstave Čar lesa.

Z agencije Spirit Slovenija so še spomnili, da je les v Sloveniji opredeljen kot nacionalna strateška surovina. Zato se na vseh ravneh močno podpira predelavo lesa v končne izdelke z visoko dodano vrednostjo. »Cilj je do leta 2030 povečati predelavo hlodovine v izdelke z visoko dodano vrednostjo na 3 milijone m3 letno, doseči 15 % objektov zgrajenih iz lesa, 30 % deleža lesa v vseh novih javnih stavbah in povečati prodajno realizacijo na 2,5 milijarde evrov letno,« so še zapisali.

Zato se v bližnji prihodnosti se obeta vrsta pobud za večjo porabo lesa, za okrepitev trga lesnih izdelkov in storitev ter za razvoj in konkurenčnost celotne slovenske lesno predelovalne industrije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.