Naslovnica Šport Zadnji povabili za rokometno svetovno prvenstvo sta dobili Rusija in Poljska

Zadnji povabili za rokometno svetovno prvenstvo sta dobili Rusija in Poljska

Avtor: Spletno Uredništvo

Poljska in Rusija sta od Mednarodne rokometne zveze (IHF) prejeli ‘wild card-a’ oziroma povabili organoizatorja za nastop na prihodnjem svetovnem prvenstvu, ki bo januarja leta 2021 potekalo v Egiptu. Zaradi pandemije koronavirusa so bile namreč vse letošnje kvalifikacijske tekme že pred časom dokončno odpovedane. Tudi Slovenija si je udeležbo na naslednjem SP zagotovila prek odločitve pristojnih organov mednarodne rokometne zveze IHF.

Zadnji povabili za rokometno svetovno prvenstvo sta dobili Rusija in Poljska

Tako so se Rusi in Poljaki nazadnje srečali na EP 2017, sedaj pa za bližnje SP delijo isto usodo ( foto: S. Pillaud/IHF)

 

Zaradi izbruha pandemije koronavirusa sta Mednarodna rokometna zveza IHF in Evropska rokometna zveza EHF že konec aprila oznanili, da so vse kvalifikacijske tekme za bližnje svetovno prvenstvo odpovedane. Za slovensko izbrano vrsto je bila ta odločitev dobrodošla, saj se je zaradi odličnih rezultatov v zadnjih dveh letih tako zagotovila neposredno uvrstitev na to prestižno tekmovanje.

Sicer bo januarja prihodnjega leta 2021 na svetovnem prvenstvu v Egiptu predvidoma prvič nastopilo kar 32 reprezentanc. Od tega je bilo poleg svetovnih prvakov Dancev in dobitnikov odličij za zadnjega evropskega rokometnega prvenstva Norveške, Hrvaške in Španije, ki so se že predhodno neposredno uvrstile na naslednje SP, za evropske države na voljo še 10 vozovnic za Kairo.

Tudi te vozovnice so konec aprila razdelili, ne da bi izpeljali kvalifikacije in Slovenija je bila celo prva na seznamu prejemnikov. Doslej je bilo skupno znanih že 30 udeležencev prvenstva, ki prihajajo s petih kontinentov, sedaj pa so se pri IHF-u odločili, da kot zadnji dve reprezentanci povabijo Poljsko in Rusijo. Nekdanja rokometna velesila Rusija in Poljska, ki je na SP osvojila že tri medalje, bi se sicer najbrž prebili vsaj čez dodatne kvalifikacije, če jih ne bi odpovedali.

Poleg tega bo Poljska leta 2023 skupaj s Švedsko soorganizator naslednjega svetovnega prvenstva. Vseeno pa so zaradi dejstva, da bo bližnje SP v Egiptu, mnogi zaskrbljeni. Trenutne zdravstvene razmere v državi, neizkušenost gostiteljev, logistične zahteve, politične napetosti v Egitpu in v neposredeni soseščini – vse to so izjemno resni faktorji, ki lahko v trenutku preprečijo izpeljavo tekmovanja.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.