Naslovnica Slovenija Aviarne influence v Sloveniji še ni konec

Aviarne influence v Sloveniji še ni konec

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta ponovno opozorila rejce perutnine in ptic, da na celotnem območju Slovenije še vedno veljajo posebni ukrepi proti okužbam z aviarno influenco.
Aviarne influence v Sloveniji še ni konec

Od aviarne influence poginula kokoš (foto: flickr.com/ILRI/Chris Jost)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so vse domače rejce perutnine in ptic spomnili, da za celotno območje Republike Slovenije še vedno veljajo posebni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) H5N1. Ponovno so objavili tudi seznam teh posebnih ukrepov.

»Zadrževanje perutnine in ptic v ujetništvu je dovoljeno le v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop prostoživeče vodne ptice, je dovoljeno po obdelavi vode, ki zagotavlja inaktivacijo virusov aviarne influence (npr. prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijskih substanc),« med drugim piše na seznamu.

Poleg tega je prepovedano krmljenje prostoživečih vodnih ptic ter vsakršno zbiranje perutnine in drugih ptic v ujetništvu na trgih, predstavah, razstavah in kulturnih prireditvah. Za vse slovenske rejce perutnine pa predvsem velja, da se morajo ob prvih sumljivih znakih okužbe, kot so padec nesnosti, povečana umrljivost, zmanjšana poraba vode in krme in spremembe v obnašanju živali, takoj posvetovati z lokalno veterinarsko službo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.