Naslovnica Svet & EU Aviarna influenca se spet širi po svetu

Aviarna influenca se spet širi po svetu

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjem mesecu se po vsem svetu vrstijo izbruhi aviarne influence in tudi Slovenija je ta teden potrdila prvi primer. Izbruhi so bili zabeleženi na Irskem, v veliki Britaniji, v Indiji in v Izraelu, kjer so za izbruh okrivili turizem in pretirano hranjenje žerjavov.
Od aviarne influence poginula kokoš (foto: flickr.com/ILRI/Chris Jost)

V ponedeljek so z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS (Uprave) sporočili, da je bil na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica zabeležen prvi primer pojava aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini. Sum, da gre prav za to bolezen, se je pojavil dan prej, kmalu po prijavi o povečanem poginu perutnine na posestvu. Zato so v Upravi takoj sprejeli preventivne ukrepe in opozorili na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni.

»Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence (AI) v reji, je treba biti pozoren predvsem na: zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %), padec nesnosti (za več kot 5 %), povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina), kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na AI,« pravijo z Uprave in dodajajo, da naj ob vsakem sumu rejci perutnine takoj pokličejo veterinarja.

Vendar pa so bili večji izbruhi okužb z aviarno influenco v zadnjem mesecu zabeleženi na Irskem, v Veliki Britaniji, v Indiji (povsod so morali pobiti na tisoče kokoši) in v Izraelu, kjer so za množičen pogin ptic žerjavov okrivili turizem. Da bi pritegnili turiste, so namreč na jezeru Hula pred leti pričeli načrtno hraniti ptice, ki sedaj dobijo kar 7 ton hrane na dan. Število žerjavov se je zato bistveno povišalo in prišlo je do prenaseljenosti, sedaj pa so številke umrlih ptic tudi toliko višje.

Po pisanju izraelskih medijev je v naravnem rezervatu na jezeru Hula (ki ga letno obišče okrog pol milijona turistov) doslej umrlo že 5000 žerjavov, to število pa bo najbrž še precej naraslo. V Izraelu namreč prezimi približno 40.000 žerjavov, kar predstavlja približno desetino svetovnega prebivalstva. Pogin so Izraelci poimenovali kar holokavst žerjavov, pri tem pa so za tako velik izbruh aviarne influence kar naravnost okrivili kombinacijo pohlepa in nebrzdane želje po razvoju turizma.

Poleg že omenjenega primera pri domači perutnini je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pravkar  potrdila tudi prva dva primera okužbe z aviarno influenco v Sloveniji pri divjih pticah. Ni pa razkrila, v katerem predelu države so ta dva primera zaznali.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.