Naslovnica Magazin Apple se bo prvi prilagodil novi slovenski zakonodaji

Apple se bo prvi prilagodil novi slovenski zakonodaji

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstvo za kulturo so oznanili, da bo družba Apple kot prva večja globalna korporacija zagnala uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema (iOS 18) v slovenskem jeziku. Novost naj bi bila nared v mesecu septembru.
Apple se bo prvi prilagodil novi slovenski zakonodaji

Applove naprave in poljski spletni portal za računovodske storitve (foto: pxhere.com)

Približno dva meseca po potrditvi’ Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine’, ki je prišel v veljavo 27. aprila, je družba Apple napovedala uvedbo novega operacijskega sistem a v slovenskem jeziku. Pri Applu bodo poslovenili uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18, tako da bo slovenščina na voljo na vseh napravah, ki uporabljajo oz. podpirajo ta sistem.

Tehnološki velikan Apple bo tako postal prva večja svetovna korporacija, ki bo prisluhnila zahtevam prenovljenega ‘Zakona o javni rabi slovenščine’. Na Ministrstvu za kulturo (MK) so prepričani, da bodo v enaki smeri kmalu sledili tudi ostali večji proizvajalci in bodo tako končno vse naprave ‘spregovorile v slovenskem jeziku’. Apple iOS 18 bo za splošno javnost dostopen predvidoma septembra 2024.

»Na Ministrstvu za kulturo smo prvič po skoraj 20 letih prenovili ‘Zakon o javni rabi slovenščine’, ki je zajel tudi sodobne digitalne naprave. V procesu priprave novele zakona smo se v Bruslju srečali tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavili zahteve novega zakona. Na sestanku je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila, da podpora slovenščini ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva,« so ob tem pojasnili z Ministrstva za kulturo.

Pri tem pa Appla in ostale globalne tehnološke gigante najbrž ne čaka prav preprosta naloga. Pravilno prevajanje iz angleščine v slovenščino je namreč kar zahtevno in sicer zaradi medsebojno zelo različnih slovničnih posebnosti obeh jezikov. Ker pa so korporacije že zagnale svoje vmesnike za večja tržišča slovansko govorečih držav, kot je na primer Poljska (preko 37 milijonov prebivalcev), so nekatere začetne težave najbrž že premostili.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.