Naslovnica Kronika Ukrajinske lesene palete so lahko nevarne

Ukrajinske lesene palete so lahko nevarne

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpekcija Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je letos izvedla poostren trimesečni nadzor pošiljk ukrajinskega lesenega pakirnega materiala (LPM) ob uvozu v Slovenijo. Ugotovili so, da je bilo veliko pošiljk lesenih palet neskladnih s predpisi EU, sumijo pa celo na ponarejene palete…
Ukrajinske lesene palete so lahko nevarne

Pošiljka ukrajinskih lesenih palet z vidnimi madeži modrikaste barve (foto: UVHVVR/MKGP)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je skupaj z Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin objavilo poročilo o trimesečnem poostrenem nadzoru pošiljk ukrajinskega lesenega pakirnega materiala (LPM). V tem času so pregledali 26 pošiljk LPM iz Ukrajine, od tega je bilo neskladnih 10 pošiljk. Pri vseh teh pošiljkah so inšpektorji ugotovili pomanjkljivosti glede označevanja in pa tudi druge pomanjkljivosti.

»Pri nekaterih pošiljkah je nadzor pokazal visoko vsebnost vlage, prisotnost črvine in znamenja gliv modrivk, pri nekaterih pošiljkah pa so bili najdeni tudi živi škodljivi organizmi, kar dokazuje, da toplotno ali kemično tretiranje ni bilo izvedeno. Pri nekaterih pošiljkah LPM je bila ugotovljena slaba kakovost ali celo sum na ponarejene palete,« so še dodali uslužbenci Inšpekcije Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Za neskladne pošiljke oz. dele pošiljk LPM,  ki so carinsko deklarirane s tarifno številko 4415, je bila odrejena prepoved vstopa v EU, poleg tega pa so zaradi visokega števila ugotovljenih neskladij z UVHVVR obvestili celo Komisijo EU ter podali predloge za boljšo ureditev področja.  Velja opozoriti, da nekakovostne palete poleg fitosanitarnega tveganja prinašajo tudi varnostni rizik, saj ne zagotavljajo nosilnosti že pri nalaganju ter še posebej pri prevozu blaga. 

Zaradi tveganja za nakup ponarejenega LPM, označenega po ISPM 15, slo venskim kupcem palet svetujejo, da jih kupujejo pri preverjenih dobaviteljih in preverijo uradne oznake, ki zagotavljajo izpolnjevanje mednarodnih standardov in kakovostnih zahtev EU. Z UVHVVR pa po poostrenem preverjanju ukrajinskih palet niso omenili kakšnih radioaktivnih tveganj, kar je zagotovo pozitiven znak.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.