Naslovnica Slovenija 42 maratonov v 42 dneh za pomoč otrokom

42 maratonov v 42 dneh za pomoč otrokom

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar po Sloveniji poteka športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh. S projektom, v katerem bo tekač Bogomir Dolenc odtekel dvainštirideset dnevnih maratonov v dvainštiridesetih zaporednih dnevih – s ciljem zbiranja denarnih sredstev za ustanovo Mali vitez in njene male viteze, se želi povezati rekreacijo, šport, gibanje in dobrodelnost.

bogo 3Cel maraton, 42 kilometrov, vsak dan, 42 dni zapored – Bogo, ti si car! (foto: 42maratonov.si)

 

Prvi dnevni tekaški dogodek v okviru športno-dobrodelnega projekta 42 maratonov v 42 dneh je bil na vrsti že 25. avgusta, od tega dne pa si teki sledijo iz dneva v dan, vsak dan v drugem mestu. Trajali bodo vse do 5. oktobra. Ti vsakodnevni tekaški dogodki so po vsej Sloveniji pripravljeni kot zaključene tekaške proge na atletskih stadionih ali v mestnih parkih oziroma v mestnih središčih ali na določenih lokalnih tekaških progah.

Namen izvedbe dogodka je pripraviti krožno tekaško progo, kjer vsak udeleženec teče poljubno dolgo oziroma naredi poljubno število krogov. Na vsakem takšnem dnevnem tekaškem dogodku tekač Bogomir Dolenc teče toliko krogov, da odteče cel maraton v dolžini 42,195 km. Cilj tekača bo odteči vse dnevne maratone v času štirih ur (4:00:00). Na vsakem dnevnem tekaškem dogodku bo pripravljen štartno-ciljni prostor, kjer se bo predstavljala ustanova Mali vitez s svojimi vitezi in pripravljen bo ostali športno-družabni program.

Organizacija in priprava športno-družabnega programa je v domeni lokalnega organizatorja, saj želijo, da se preko projekta predstavijo lokalna športna društva, športniki in ostali, ki bi na kakršen koli način želeli sodelovati v projektu. Tako se bo na posameznih dogodkih odvijali različni programi, a vse v smislu športa, rekreacije in gibanja. Na mnogih lokacijah se bodo predstavljala tudi lokalna društva, ki bodo na tak način pristopila v športno-dobrodelni projekt.

Projekt poteka v sodelovanju s Športno unijo Slovenije in Fundacijo za šport in je namenjen pomoči ustanovi Mali vitez. Mali vitez je fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka, ki pomaga ozdravljenim pri odpravljanju njihovih občutkov osamljenosti ter jih spodbuja, da bolj pozitivno gledajo na življenje. Omogoča jim skupinsko rehabilitacijo v toplicah in na taborih, druženje v okviru regijskih skupin in številne druge aktivnosti, poleg tega pa tudi psihološko ter medicinsko svetovanje.

Fundacija skuša mladim, ozdravljenim od raka, blažiti posledice zdravljenja, jim pomagati s tehničnimi pripomočki in jih podpirati, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno njihovim sposobnostim. Ustanova spodbuja tudi delo na raziskavah o poznih učinkih zdravljenja raka pri otrocih, da bi lahko samo zdravljenje izpopolnili in bolje poskrbeli za posledice. Vsako leto v Sloveniji zboli za rakom približno 50 otrok. Vsako leto se skupina ozdravljenih s posebnimi problemi in težavami poveča za 30–40 mladostnikov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.