Naslovnica Svet & EU Izdali so več kot 20.000, izvršili pa prek 5.000 nalogov za prijetje

Izdali so več kot 20.000, izvršili pa prek 5.000 nalogov za prijetje

Avtor: Spletno Uredništvo
Na spletnem mestu Evropske komisije so kočno objavili varnostno poročilo, ki se tiče evropskih nalogov za prijetje za leto 2019. Predlani je bilo izdanih več kot 20 000 evropskih nalogov za prijetje, izvršenih pa več kot 5000 nalogov.
Komisija EU pravi, da je pandemija kriva za zamudo pooročila za leto 2019 (foto: FB European Police Union)

Na spletnem mestu Evropske komisije so končno objavili varnostno poročilo glede evropskih nalogov za prijetje kriminalcev za leto 2019. Države članice EU so se sicer dogovorile, da bodo vsako leto do 1. maja predložile statistične podatke o evropskih nalogih za prijetje za prejšnje koledarsko leto. Vendar pa se je vmešala pandemija koronavirusa in roki so se lani precej podaljšali. Tako so šele sedaj, z ogromno zamudo, objavili poročilo za leto 2019.

Predlanski podatki kažejo, da je bilo v 27 državah članicah EU v 12 mesecih izdanih 20.226 nalogov (leta 2018 je bilo skupno izdanih precej manj in sicer le 17.471 nalogov). Skupno pa je bilo v letu 2019 izvršenih več kot 5000 nalogov. Glede na vrste kaznivih dejanj sta bili najpogostejši tatvina in škoda, ki so jo povzročili kriminalci, sledijo kazniva dejanja s področij prepovedanih drog, goljufij in korupcije.

»Evropski nalog za prijetje je pomemben instrument, ki zagotavlja, da prosti pretok oseb ne izkorišča tistih, ki poskušati ubežati pravičnosti in da se kriminalci sodijo čez mejo. Od začetka izvajanja leta 2004 je nalog za prijetje prispeval k razvoju in vzdrževanju evropskega območja svobode, varnosti in pravice,« je ob tem povedal Didier Reynders, komisar EU za pravosodje in potrdil, kako pomembno pravosodno orodje je do danes postal skupni evropski nalog za aretacijo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.