Naslovnica Svet & EU Zunanji ministri EU tokrat o Afriki, Afganistanu in Venezueli

Zunanji ministri EU tokrat o Afriki, Afganistanu in Venezueli

Avtor: Spletno Uredništvo
Bruselj je gostil redno zasedanje Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Tokrat je bilo govora o odnosih med EU in Afriko, o Srednji Aziji, še posebej o Afganistanu, ter o zadnjem dogajanju v Venezueli.
Na lokalnih volitvah v Venezueli tokrat vsaj ni prišlo do množičnega nasilja (foto: M. A. Mora/commons.wikimedia.org)

Na rednem zasedanju Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki mu je predsedoval visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, so se zunanji ministri držav EU najprej posvetili sodelovanju z afriškimi državami in težavam, s katerimi se danes spopada afriška celina. Konkretno je bilo govora o oboroženih spopadih, o miru in varnosti, razvojni pomoči, zdravju, distribuciji cepiv in razvoju afriških demokracij.

»Razprava je potekala v luči priprav na 6. vrh med EU in Afriško unijo, ki je načrtovan za 17. in 18. februar 2022 v Bruslju. Ministri so se v razpravi o Srednji Aziji posebej posvetili vprašanju povezljivosti in novi geopolitični dinamiki v regiji, posebej v kontekstu položaja v Afganistanu. Podprli so utrjevanje dvostranskih, gospodarskih in političnih vezi EU z državami Srednje Azije,« so med drugim povzeli z slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Nato je bilo na vrsti delovno kosilo, na katerem so udeleženci zasedanja gostili kolega iz Katarja – ministra za zunanje zadeve Mohameda Al Tanija. Zahvalili so se mu za pomembno vlogo, ki jo je Katar odigral glede evakuacije iz Afganistana državljanov EU in lokalnega osebja, ki je sodelovalo z EU. Evakuacije in pomoči Katarja še ni konec, saj je na seznamu za evakuacijo še skoraj 600 oseb.

Nazadnje pa je bila na vrsti še razprava o Venezueli, kjer so bile 21. novembra na vrsti lokalne in regionalne volitve. EU se je namreč odzvala na prošnjo venezuelske opozicije za spremljanje volilnega procesa in v državo poslala opazovalno misijo. Naloga opazovalcev je bila podati neodvisno in nepristransko oceno vseh vidikov volitev.

Ocena je bila negativna in tudi ministri držav članic EU so se strinjali, da te volitve niso bile izvedene na regularen način. Sicer po teh volitvah Venezuela ni nič bližje prehodu v demokracijo, a vsaj tokrat v državi ni prišlo do množičnih protestov in izbruhov nasilja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.