Naslovnica Kronika Sedmerica osumljencev naj bi pridobila 1,2 milijona evrov koristi

Sedmerica osumljencev naj bi pridobila 1,2 milijona evrov koristi

Avtor: Spletno Uredništvo
Po Sloveniji je danes potekala akcija Nacionalnega preiskovalnega urada, v kateri so ob pomoči kriminalistov preverjali sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri nabavi medicinskih pripomočkov. Po neuradnih vesteh naj bi šlo za uslužbence Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter za hitre teste slovenskega podjetja Majbert Pharm.
Tudi kitajske maske z rdečo petokrako zvezdo lani niso bile nikomur sumljive (foto: SJ)

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so se danes lotili primera suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic pri vodenju javnega naročila s področja nabave medicinskih pripomočkov. Množična akcija, pri kateri je sodelovalo kar 48 preiskovalcev in kriminalistov, je v prvem delu tekla zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorne osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane.

Predkazenski postopek je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Akcija je stekla potem, ko je bilo ugotovljeno, da je bila v postopku javnega naročila določena gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila. Tako je bilo omogočeno pridobivanje nepremoženjske koristi v obliki posla za nabavo materiala (medicinskega pripomočka).

»Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Celje opravljajo hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegajo elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev,« so sporočili s Policije.

Poleg tega so preiskovalci preverjali sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda. Ta kaznivo dejanje naj bi bilo strojeno, ko pogodba ni bila prekinjena – kljub neustrezni dobavi materiala s strani gospodarske družbe.

Policija ocenjuje, da naj bi skupno pridobljena protipravna premoženjska korist na koncu znašala približno 1,2 milijona evrov. Dodali so še, da je bilo obeh kaznivih skupaj osumljenih 7 fizičnih oseb. Po neuradnih vesteh naj bi šlo za uslužbence Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter za hitre teste slovenskega podjetja Majbert Pharm.

Kljub vsemu nobeni od teh oseb ni bila odvzeta prostost. Sicer je bilo sumljivih nabav medicinskih pripomočkov (mask, respiratorjev, testov…) po izbruhu pandemije koronavirusa v Sloveniji veliko, tako da je moč v naslednjih mesecih pričakovati še kakšno podobno policijsko akcijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.