Naslovnica Svet & EU Zunanji ministri držav EU predvsem o Vzhodnem partnerstvu

Zunanji ministri držav EU predvsem o Vzhodnem partnerstvu

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirisa ostaja v ospredju globalnega dogajanja. Tudi zunanji ministri držav EU so na neuradnem video-sestanku poklepetali o pristopu EU do Vzhodnega partnerstva v zvezi s izbruhom okužb s Covidom 19, v prihodnjih tednih pa naj bi se pogovorili tudi o ostalih regijah.

Zunanji ministri držav EU predvsem o Vzhodnem partnerstvuTudi Moldavija je med državami Vzhodnega partnerstva, na njenem ozemlju pa obstaja samooklicana Moldavska republika Pridnesterje, katere prebivalci ruske narodnosti si ne želijo v EU, ampak nekam drugam (foto: commons.wikimedia.org)

 

Zunanji ministri držav EU so se na neformalnem video-klepetu najprej posvetili vračanju državljanov EU iz tretjih držav in nato tudi poslabšanju varnostnih in humanitarnih razmer v Libiji. Osrednja tema pogovora pa je bil pristop EU do držav vzhodne Evrope, ki so članice t.i. ‘Vzhodnega partnerstva’, še posebej Ukrajine, in sicer v luči izbruha pandemije koronavirusa.

Ministri so pozdravili ukrepe finančne pomoči, ki jih je za te države pripravila Komisija EU, da bi okrepila zdravstvene sisteme in pomagala ublažila negativne socialno-ekonomske posledic pandemije. »Posebna pozornost v razpravi je bila namenjena Ukrajini. Ministri so izrazili pričakovanje, da bo Ukrajina, tudi v razmerah boja proti COVID-19, nadaljevala z reformnim procesom.

Ob tem so potrdili zavezanost neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, se zavzeli za nadaljevanje vseh prizadevanj za mirno rešitev konflikta v vzhodni Ukrajini ter izpostavili pomen neoviranega delovanja posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini. V razpravi je več držav članic posebej izpostavilo pomen skupnega delovanja za zoperstavljanje dezinformacijam v regiji in s tem krepitve strateškega komuniciranja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ker gre pri Vzhodnem partnerstvu za 6 republik rajnke Sovjetske zveze, ki ležijo v neposredni soseščini naslednice SZ – Rusije, so v ozadju omenjenega zoperstavljanja dezinformacijam v regiji najbrž širši politični interesi Zahoda, oziroma EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.