Naslovnica Svet & EU Zunanja ministrstva EU se počasi vračajo s počitnic

Zunanja ministrstva EU se počasi vračajo s počitnic

Avtor: Spletno Uredništvo

 Po poletnih počitnicah se počasi vračajo k aktivnostim tudi zaposleni na zunanjih ministrstvih. Na prvi neformalni videokonference Sveta EU za zunanje zadeve so se posvetili aktualni problematiki dogajanja v Belorusiji ter provokativnih pomorskih aktivnosti Turčije.

Zunanja ministrstva EU se počasi vračajo s počitnicGrška mornarica je ta teden že dvakrat posredovala s silo (foto: Jim Hmpshire/pd-usgov-military-navy).

 

Ministrstva za zunanje zadeve držav Evropske unije so opravila uvodni video-sestanek po poletnem premoru. Največ pozornosti so posvetili dogajanju v Belorusiji, kjer se po volitvah vrstijo protesti proti predsedniku Lukašenku, policijske enote pa protestnike množično zapirajo in pretepajo. Po drugi strani ni skrivnost, da bi rad Zahod po Ukrajini pod svoj vpliv spravil še Belorusijo.

Minsk je bil namreč dolsej zaveznik Moskve, Belorusija je z Rusijo povezana z meddržavnim sporazumom, skupaj s Kazahstanom pa te tri države tvorijo Evrazijsko ekonomsko cono. EU se je doslej do Belorusije obnašala zelo previdno, vseeno pa je državo, skupaj z ostalimi nekdanjimi sovjetskimi republikami Armenijo, Azerbajdžanom, Gruzijo, Moldavijo in Ukrajino, umestila v projekt Vzhodno partnerstvo.

»Priča smo resnim kršitvam temeljnih pravic, svobode govora in združevanja. Slovenija obsoja nesprejemljivo nasilje in uporabo sile nad miroljubnimi protestniki ter oblasti pozivamo k izpustitvi pridržanih oseb in preiskavi nepravilnosti med volilnim procesom. Dogodki predstavljajo jasno kršitev evropskih vrednot in demokratičnih načel, h katerim je Belorusija zavezana,« o sedanjem dogajanju v Belorusiji pravijo na Ministrstvu za zunanje zadeve RS.

Veliko govora je bilo o ilegalnih aktivnostih in provokacijah Turčije v vzhodnem Sredozemlju. Sicer so vsi prisotni izrazili solidarnost s Ciprom in Grčijo ter pozvali k takojšnji deeskalaciji napetosti, a težave ne povzročata ti dve državi, tako da sporočilo najbrž ne bo prav veliko zaleglo. Sicer so grške enote ta teden že streljale na civilni turški čoln, Sicer so grške enote ta teden že streljale na civilni turški čoln, v sredo pa naj bi za nameček trčili grška in turška vojaška ladja.  

Sicer so prisotni izmenjali poglede na aktualno dogajanje po eksploziji v Libanonu, morda še najbolj ‘geografsko’ zanimiv del video-sestanka pa je bil zaključni del. Visoki predstavnik EU Borrell je namreč ministre in državne sekretarje seznanil z zadnjimi pogovori z venezuelskimi predstavniki pred prihajajočimi decembrskimi parlamentarnimi volitvami v Venezueli. Ker so Belorusija, Grčija in Ciper del Evrope, Venezuela pa se nahaja na drugem kontinentu, najbrž ne bi smela soditi med evropske zunanjepolitične prioritete.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.