Naslovnica Slovenija Zmagovalki sta Krekova koča na Ratitovcu in Dom na Kofcah

Zmagovalki sta Krekova koča na Ratitovcu in Dom na Kofcah

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar se je zaključila sedma sezona akcije ‘Naj planinska koča’. Letos je na tekmovanju sodelovalo 154 planinskih koč, zmagovalki pa postali Krekova koča na Ratitovcu v kategoriji visokogorskih koč in Dom na Kofcah v kategoriji planinskih koč.

Ljubitelji slovenskih gora so z glasovanje zaključili sedmo sezono akcije ‘Naj planinska koča’, ki jo skupaj pripravljata Planinska zveza Slovenije (PZS) in spletni portal Siol.net. Letos je v izboru 154 od skupno 162 planinskih koč, ki v Sloveniji trenutno delujejo okriljem PZS. Glasovanje pa je odločilo, da sta letos najboljša Krekova koča na Ratitovcu v kategoriji visokogorskih koč in Dom na Kofcah v kategoriji planinskih koč.

Obe zmagovalki sta gorenjski postojanki, ki slovita po dolgoletnih oskrbniških ekipah, po odlični kulinariki in po naravovarstveni skrbi za ranljivo gorsko okolje. »Finalisti v izboru za naj planinsko kočo so bili poleg Doma na Kofcah (PD Tržič) še Koča na Dobrči (PD Tržič), Lavričeva koča na Gradišču (PD Šentvid pri Stični), Planinski dom na Uštah – Žerenku (PD Moravče) in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (PD Krka Novo mesto).

V kategoriji naj visokogorska planinska koča so se ob Krekovi koči na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki) v finale uvrstili še Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica), Dom Planika pod Triglavom (PD Gorje), Zasavska koča na Prehodavcih (PD Radeče) in Dom na Komni (PD Ljubljana Matica),« so pojasnili s PZS in dodali, da glede kredibilnosti izbora največ pove veliko število oddanih glasov.

Pojasnili so tudi, da imajo zasluge za zmago Krekove koče (PD Za Selško dolino Železniki) oskrbnica Anica Lotrič, njen mož Alojz ter veliko pomočnikov, saj je v oskrbniško delo vpetih 45 ljudi iz PD. Že drugič pa so obiskovalci gora za naj planinsko kočo izglasovali Dom na Kofcah (PD Tržič), ki na Košuto vabi s svojimi znanimi štruklji. Za to karavanško kočo s svojo družino že skoraj četrt stoletja skrbi Peter Vogelnik.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.