Naslovnica Gospodarstvo Nepovratna sredstva za manjše kmetije

Nepovratna sredstva za manjše kmetije

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bi objavljen tretji razpis za pomoč manjšim kmetijam, razpisanih pa je bilo 15,4 milijonov evrov nepovratnih javnih sredstev. Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pojasnili, da bo tokrat podpora namenjena predvsem kmetijam, ki so razvrščene v območjih z naravnimi ali z drugimi posebnimi omejitvami (OMD), vendar pa tudi nekaterim preostalim kmetijam.
Zaselek na dolenjskem podeželju (fotografija: MKGP)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je objavilo tretji javni razpis za ‘Podukrep 6.3 – Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij’. Na voljo bo 15,4 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki jih bosta zagotovila Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) in proračun Republike Slovenije. Upravičenci bodo prejeli podporo v višini 5.000 evrov in sicer kot pavšalno plačilo v obliki finančne pomoči.

»Podpora v okviru podukrepa se upravičencu dodeli samo enkrat v programskem obdobju, izplača pa se v dveh obrokih. Prvi obrok podpore v višini 70 % dodeljenih sredstev se izplača po prejemu odločbe o pravici do sredstev, preostalih 30 % pa po pravilni izvedbi aktivnosti iz poslovnega načrta. Zahtevki za izplačilo drugega obroka podpore se bodo vlagali v letu 2025,« so med drugim pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zaradi malce drugačnih meril oziroma zahtev razpisa MKGP v prijavi tudi vse živinorejske kmetije, ki niso kandidirale na prvih dveh javnih razpisih. Oddaja primerno izpolnjenih vlog na ta razpis se bo pričela 27. septembra 2021, vloge pa bodo sprejemali vse do 16. decembra letos in sicer natanko do 13:59. Sicer pa so razpisni pogoji, ki so bili objavljeni tudi na spletnih kanalih MKGP, številni in zelo kompleksni.

Vloge bodo sprejemali prek informacijskega sistema Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) in sicer v elektronski obliki, elektronski pa bo moral biti tudi podpis….

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.