Naslovnica Slovenija Zmagala je zgodba polarnega raziskovalca Willa Stegerja

Zmagala je zgodba polarnega raziskovalca Willa Stegerja

Avtor: Spletno Uredništvo
Tekmovalni del letošnjega Festivala gorniškega filma se je zaključil in sicer z zmagoslavjem ameriškega filma ‘Po Antarktiki’. Nagrajen pa je bil tudi izjemni dokumentarni film ‘Stena – vzpon do zlata z Janjo Garnbret’, ki opisuje zgodovino prve olimpijske zlate medalje v športnem plezanju.
Zmagala je zgodba polarnega raziskovalca Willa Stegerja

Niti pandemija ni mogla ustaviti Janje Garnbret na poti do prvega olimpijskega plezalnega zlata (foto: SJ)

Veliki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma je postal ameriški film ‘Po Antarktiki’. Gre za osupljivo življenjsko zgodbo znanega polarnega raziskovalca Willa Stegerja, ki vključuje prvo prečkanje antarktičnega kontinenta s pasjo vprego, govori pa tudi o ohranjanju naravnega okolja Antarktike in o zadnjem potovanju Stegerja po ledenih prostranstvih. Film je režirala Tasha Van Zandt iz ZDA.

Poleg glavne nagrade mesta Domžale za film ‘Po Antarktiki’ je festivalska žirija med 29 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah, posebno nagrado pa je podelila tudi TV Slovenija. Za najboljši plezalni film je bil razglašen film ‘Stena – vzpon do zlata’, ki kaže pot fenomenalne Slovenke Janje Garnbret do prvega olimpijskega zlata v zgodovini te športne panoge. Ta film je režiral Britanec Nick Hardie.

»Nagrajeni filmi bodo drevi na ogled v Radovljici, Celju in Ljubljani, kjer bosta danes v Cankarjevem domu še predavanje Luke Stražarja in predstavitev knjige Z znanjem do zvezd, v soboto pa v Radovljici in Domžalah. Nagrado za najboljši alpinistični film je prejel slovaški film Daulagiri je moj Everest, pod katerega se podpisuje Pavol Barabáš, v kategoriji gore, šport in avantura pa je slavil ameriški film ‘Link Sar’ Grahama Zimmermanna.

Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi je prejel kitajsko-avstrijski dokumentarec ‘Snežni leopardi in prijatelji’, ki razkriva skrivno življenje snežnega leoparda, katerega je izjemno težko posneti, v enem najlepših kotičkov sveta – Tibetu. Nagrado za najboljši kratki film je prejel ameriški film ‘Action Directe’ (Zachary Barr), « so glede nagrajence povedali prireditelji gorniškega festivala.

Poleg nagrajenih filmskih projekcij, ki bodo še danes in jutri na sporedu v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Mestnem kinu Metropol v Celju, bo Cankarjev dom drevi gostil tudi predavanje znanega slovenskega alpinista Luke Stražarja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.