Naslovnica Kronika Kljub svežemu tehničnemu pregledu šolski avtobus sploh ni bil brezhiben

Kljub svežemu tehničnemu pregledu šolski avtobus sploh ni bil brezhiben

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je ta teden objavila rezultate zadnje akcije poostrenega nadzora nad tovornjaki in avtobusi, ki niso najbolj spodbudni. V ponedeljek pa pričenja prva letošnja preventivna akcija za večjo varnost pešcev ‘Bodi viden – bodi previden’.
Kljub svežemu tehničnemu pregledu šolski avtobus sploh ni bil brezhiben

Policija bi najbrž morala enkrat letno preveriti kar vse šolske avtobuse v državi (foto policija.si)

S Policije so oznanili, da so v poostrenem nadzoru, ki je potekal od 7. do 13. februarja pri 549 voznikih avtobusov in 6.551 voznikih tovornih vozil našteli kar 1.359 kršitev predpisov. Tako pri avtobusih (93 kršitev), kot pri tovornjakih (1266 kršitev) je bilo največ prekrškov glede prekoračitev hitrosti in ne-uporabe varnostnih pasov, tovornjakarji so temu dodali še preobremenjenost vozil, nepravilno zavarovan tovor in tehnično neizpravnost vozil.

Posebej zaskrbljujoč pa je bil podatek, da so Policisti ugotovili vrsto kršitev pri treh voznikih oz. avtobusih, s katerimi so prevažali šolarje. »Med preverjanjem podatkov o vožnji, delu in počitkih so policisti ugotovili, da dva voznika nista imela predpisanih tedenskih počitkov, eden od voznikov pa je bil brez prostega dneva v službi kar 17 dni zapored,« so med drugim sporočili s Policije. A to še zdaleč ni bilo vse.

Za te avtobuse so namreč odredili tudi izredne tehnične preglede in ugotovili številne kritične pomanjkljivosti – slabo delujoč krmilni mehanizem, težave s pravilnim delovanjem sistem za zaviranje, nedelujoč mehanizem za pripenjanje varnostnega pasu, poškodovano in preperelo podvozje, neustrezne oz. izrabljene pnevmatike. Poleg tega je en od teh avtobusov le dan pred tem uspešno opravil tehnični pregled, za kar bo nekdo nedvomno odgovarjal.

Glede prometa pa je Policija naznanila tudi, da se v ponedeljek (21. februarja) pričenja prva letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki so jo poimenovali ‘Bodi viden – bodi previden’. Vse do 27. februarja bodo policisti po vsej državi poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil, Javna agencija RS za varnost prometa pa bo razdelila več kot 7.000 odsevnikov.

Policija je še objavil lanske podatke, po katerih so pri pešcih ugotovili 3.730 kršitev cestnoprometnih pravil, predvsem pa je v 548 prometnih nesrečah z udeležbo pešca lani umrlo l5 ljudi. Od teh je 11 pešcev preminilo po trčenju z osebnim vozilom in 4 v trčenju s tovornim vozilom. Večina jih sicer ni bila kriva za smrtonosno trčenje, a to ni prav nobena tolažba…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.