Naslovnica Svet & EU Zlati september je kampanja za otroke, ki so zboleli za rakom

Zlati september je kampanja za otroke, ki so zboleli za rakom

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je pravkar pridružil globalni kampanji ‘Zlati september’, katera je namenjena otrokom, ki so zboleli za rakom. Stavba Evropskega parlamenta v Bruslju bo zato od danes do nedelje osvetljena v zlato barvo. Poleg simboličnih pa pripravljajo tudi crsto konkretnih aktivnosti. 

 Zlati september je kampanja za otroke ki so zboleli za rakom

 Evropski parlament bo ta teden sijal v zlati barvi (foto: europarl.europa.eu)

 

Z Evropskega parlamenta so najprej predstavili podatke, po katerih je vsako leto pri več kot 35.000 otrocih v Evropi odkrijejo raka. Drugi podatek je bolj spodbuden, saj je stopnja preživetja po petih letih kar 80 %, torej se smrti izognejo štirje od petih obolelih otrok. Vendar pa so hkrati opozorili, da med različnimi državami obstajajo velike razlike zaradi neenakih možnosti dostopa do najboljše medicinske pomoči.

Statistični podatki razkrivajo tudi, da je najbolj pogosta in najbolj smrtonosna oblika raka pri otrocih levkemija. Slednja je vsako leto kriva za več kot 30 % odkritih novih primerov in tudi smrti zaradi raka. Zaradi vsega tega se je Evropski parlament aktivno pridružil svetovni kampanji ‘Zlati september’, katera je namenjena prav otrokom, ki so zboleli za rakom. Ta teden bo zato stavba Parlamenta EU simbolično obarvana oz. osvetljena v zlato barvo.

“Z zlato osvetljavo Evropskega parlamenta izkazujemo solidarnost in podporo otrokom in mladostnikom, ki se borijo z rakom, njihovim družinam, ljudem, ki so preživeli raka v otroštvu, in profesionalnemu osebju, ki skrbi zanje,” je pojasnila podpredsednica Parlamenta in koordinatorka za otrokove pravice ter nekdanja pediatrinja in tudi bivša poljska ministrica za zdravje Ewa Kopacz.

Poleg preventive je prednostna naloga skrb, da bodo imeli vsi otroci, pri katerih je bil odkrit rak, enak dostop do zdravljenja in ustrezne nege. Sicer je junija Parlament izoblikoval poseben Odbor za boj proti raku, ki se bo posvečal poboljšanju kakovosti življenja bolnikov in družin, spremljal bo nova znanstvena dognanja o preventivnih dejavnostih ter možne ukrepe glede korelacij raka s tobakom, debelostjo, alkoholom, onesnaženjem…

Poleg tega napovedujejo podporne raziskave glede preventive, diagnostike in zdravljenja raka otrok in redkih oblik raka, spodbujanje programov zgodnjega odkrivanja in pregledov, podporo neprofitnim kliničnim testom ter analizo morebitnih ukrepov EU za preglednost cen zdravljenja, kar bi naj bi povečalo dostopnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.