Naslovnica Šport Zlata Janja Garnbret je spet v igri za svetovni vrh

Zlata Janja Garnbret je spet v igri za svetovni vrh

Avtor: Spletno Uredništvo

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbet je že drugo leto zapored med kandidati za športnika leta v neolimpijskih športih. Prvi del glasovanja poteka od 8. do 20. januarja 2020, za deseterico finalistov pa bo nato v drugi fazi mogoče glasovati do 30. januarja. 

 

Zlata Janja Garnbret je spet v igri za svetovni vrhZlata Janja Garnbret je edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije v tem uglednem izboru (foto:Luka Fonda/PZS)

 

S Planinske zveze Slovenije so že drugo leto zapored lahko ponosno pozvali k glasovanju za izbor športnika leta v neolimpijskih športih, ki poteka pod okriljem Mednarodnega združenja svetovnih iger (IWGA). Čeprav ima Slovenija igri le eno kandidatko, bi lahko slednja spet posegla po vrhu, kot je zanjo že kar običajno. Gre namreč za slovensko športnico leta in hkrati najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret.

Zlata Janja se je lani v zgodovino vpisala kot edina, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v sezoni in edina, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila tri naslove svetovne prvakinje – v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji, ki ji je široko odprla vrata na olimpijske igre Tokio 2020. Šele dvajsetletna Korošica je v neverjetni sezoni 2019 skupno osvojila dvanajst odličij na največjih tekmovanjih.

Garnbretova se je tako že drugo leto zapored zašla med kandidati za naslov najboljšega športnika na svetu v neolimpijskih športih. Lani se je v istem izboru uvrstila na osmo mesto, letos pa se med 25 športniki iz 18 držav za čim boljšo uvrstitev poteguje kot edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije. Prvi del glasovanja bo potekal od 8. do 20. januarja, za  finalni del, kamor se bo uvrstilo deset vodilnih športnikov, pa bo nato možno glasovati do 30. januarja.

Sicer sta lani ‘neolimpijska’ športnika leta postala ruska tekmovalca v akrobatski gimnastiki Marina Černova in Georgi Pataraia, leta 2018 pa svetovni rekorder v hitrostnem plezanju Iranec Reza Alipourshenazandifar. Športno plezanje pa je slavilo že leta 2014, ko je sloviti Čeh Adam Ondra postal svetovni prvak v balvanskem in v težavnostnem plezanju.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.