Naslovnica Gospodarstvo Določili so smernice za prihodnje aktivnosti Slovenije v OECD

Določili so smernice za prihodnje aktivnosti Slovenije v OECD

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada je sprejela smernice za delovanje Republike Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) do konca leta 2022. Njihov namen je boljši izkoristek prednosti članstva RS v OECD glede na strateške razvojne in ekonomske prioritete naše države.

 Določili so smernice za prihodnje aktivnosti Slovenije v OECD

 Poslopje OECD v Parizu (foto: Nick-D/en.wikipedia.org).

 

Dokument, ki se imenuje ‘Usmeritve za delovanje Republike Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)’, naslavlja več področij. Prvo je predstavitev prednostnih področij delovanja OECD in angažma RS v njih, drugo so slovenske prioritete v OECD, tretje so pogoji za uspešno delovanje in uveljavljanje interesov RS v OECD in zadnje so stališča RS do temeljnih institucionalnih vprašanj OECD.

»Izkušnje skoraj desetletnega članstva potrjujejo, da je aktivno vključevanje v razprave na OECD izjemno koristno za pripravo in uveljavljanje slovenskih stališč v tematsko povezanih razpravah v okviru EU (posebej smiselno je povezovati prednostna področja delovanja v OECD s pripravami na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021),« so ob tem pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). V OECD je trenutno 36 razvitih držav sveta, vendar med njimi ni niti ene arabske in niti ene afriške države.

OECD je tudi vodilni akter med mednarodnimi organizacijami glede obdavčitev digitalne ekonomije, novih pristopov k gospodarskim izzivom, vključujoče rasti in glede merjenja uradne razvojne pomoči. Organizacija predstavlja tudi platformo za vsebinsko podporo delovanju skupine G20 in G7, pa tudi za nekaj osrednjih globalnih pobud, kot sta ‘Pariški podnebni sporazum’ in ‘Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030’.

Slovenija v sodelovanju z OECD v bližnji prihodnosti najprej načrtuje organizacijo ‘Vrha spretnosti’ (Skills Summit 2020), ki bo na vrsti letos jeseni. Projekt ‘Pregled digitalne uprave v Republiki Sloveniji’ že poteka, končan naj bi bil do novembra. Nadaljuje se tudi tesno sodelovanje na področju umetne inteligence na podlagi v letu 2019 podpisanega Memoranduma o sodelovanju med OECD in Inštitutom Jožef Stefan pri delovanju Observatorija OECD za umetno inteligenco.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.