Naslovnica Slovenija Zimski nasveti Planinske zveze Slovenije

Zimski nasveti Planinske zveze Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Poletne sezone obiskovanja gora je že nekaj tednov konec, zimska sezona pa že močno trka na vrata. Večina visokogorskih planinskih koč je že zaprtih, Planinska zveza Slovenije pa kot vedno poziva k previdnosti – ob primerni opremi je potrebno tudi dobro preveriti vremenske razmere v gorah.
Za obiskovanje gora pozimi potrebujemo ustrezno opremo in tudi precej previdnosti (foto: Manca Ogrin/PZS)

S Planinske zveze Slovenije (PZS) so že pred dnevi opozorili, da se pričenja zimska sezona obiskovanja gora. Tako je v Julijskih Alpah še naprej odprt Dom na Komni, od višje ležečih planinskih koč pa bodo v zimskem času za konec tedna odprte tudi Orožnova koča na planini za Liscem, Krekova koča na Ratitovcu in Blejska koča na Lipanci, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti pa le še ta konec tedna.

»Od vršiških koč bo od 1. decembra stalno odprta Erjavčeva koča, nižje ležeče bodo odprte ob koncu tedna. Pozimi je stalno odprt Planinski dom Tamar. V Kamniško-Savinjskih Alpah sta od višje ležečih stalno odprta Črnuški in Domžalski dom na Mali planini, večina ostalih ob koncu tedna. Ob vikendih bo odprta Koča na Kriški gori, ob lepih vikendih bo za osnovno oskrbo odprta Kamniška koča na Kamniškem sedlu,« so pojasnili s PZS.

Dodali so še, da bo na Okrešlju zavetišče non-stop odprto do konca oktobra, nato pa le za vikende, medtem ko bo Koča na Klemenči jami pod Ojstrico Podobno od novembra dalje odprta le ob ‘lepih’ vikendih in po dogovoru. V Karavankah bodo koče v zimskem času odprte večina ob koncu tedna, kot npr. Roblekov dom na Begunjščici, Dom na Peci, Dom na Uršlji gori in Planinski dom na Zelenici.

Nekaj nižje ležečih koč pa tudi v Karavankah ostaja odprtih skozi ves teden, kot so npr. Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Koča na Ljubelju (razen ponedeljka in torka), Planinski dom na Boču in Rudijev dom pod Donačko goro (razen ponedeljka), Poštarski dom pod Plešivcem (razen torka). Šele od 1. decembra pa bo stalno odprt Valvasorjev dom pod Stolom, ki bo do tedaj deloval le ob koncu tedna.

Najbolj zanesljivi podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si. Seveda s PZS kot vedno opozarjajo na varnost in previdnost ob obisku gora, tokrat predvsem glede primerne opreme in oblačil, vremenske napovedi in nevarnosti pri sestopih. Seveda so tudi dnevi že opazno krajši in je pri obisku gora obvezna čelna svetilka, zato ne smemo pozabiti na polne baterije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.