Naslovnica Magazin Spet je aktualna spletna prevara glede malih oglasov

Spet je aktualna spletna prevara glede malih oglasov

Avtor: Spletno Uredništvo
S projekta Varni na internetu opozarjajo na novo obliko phishing napada. Tokrat kriminalci žrtve iščejo med tistimi uporabniki spleta, ki prodajajo stvari prek spletnih malih oglasov.
Nikoli prav nikomur ne zaupajte podatkov s svojih kartic (foto: pxfuel.com)

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes in stoji za projektom Varni na internetu (VNI), je nazadnje opozoril na novo obliko phishing napada. Tokrat kriminalci žrtve iščejo med tistimi uporabniki spleta, ki prodajajo svoje stvari ali izdelke prek spletnih malih oglasov. Poskus prevare se prične kmalu zatem, ko nekdo objavi svoj oglas.

»Po oddaji malega oglasa vas kmalu po SMS sporočilu ali aplikaciji Viber oz. WhatsApp kontaktira potencialni kupec, pri čemer uporablja telefonsko številko iz tujine, profil v aplikaciji za sporočanje pa je lažen. Osebo zanima, ali je vaš oglas še vedno ažuren, nato pa se zelo hitro odloči za nakup. Prodajalcu pošlje povezavo do spletne strani, kjer naj bi z vpisom podatkov o kreditni kartici na kartico prejel plačilo za izdelek,« pojasnjujejo z VNI.

Vendar pa nato povezava v sporočilu vodi na lažno spletno stran, ki uporablja lažno (oz. zlorablja pravo) grafično podobo Pošte Slovenije ali spletne trgovine Bolha. Lažna spletna stran je celo posebej prirejena za vsako žrtev posebej, saj vsebuje podatke o prodajalcu in izdelke, v nekaterih primerih tudi fotografijo iz malega oglasa, včasih pa kriminalci na portalu celo nudijo klepet kot podporo uporabnikom.

To je sicer klasičen način delovanja klicnih centrov, ki jih uporabljajo kriminalci v Indiji, o katerih na družbenih omrežjih kroži vrsta posnetkov. S pogovorom namreč žrtev dobi lažen občutek varnosti in legitimnosti spletnega mesta. Potem pa kriminalci zahtevajo, da žrtev poskusa prevare pošlje podatke o svoji kreditni kartici in potrditveno kodo z SMS sporočila. Če kdo to res stori, mu nepridipravi hitro izpraznejo vsa sredstva z računa, vse do limita.

»V primeru, da ste nasedli prevari in vpisali podatke svoje kreditne kartice, nemudoma kontaktirajte svojo banko na telefonski številki, ki je navedena na zadnji strani kartice. Če je prišlo do oškodovanja, pa goljufijo prijavite na lokalni policijski postaji,« so še dodali z VNI.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.