Naslovnica Šport Zgodovinska zmaga Katarja nad sosedi

Zgodovinska zmaga Katarja nad sosedi

Avtor: Spletno Uredništvo

V Dubaju se te dni razpleta azijsko nogometno prvenstvo. V polfinalnih obračunih je bila Japonska s 3:0 boljša od Irana, domačini iz Združenih arabskih emiratov pa so doživeli najbolj pekoč poraz, kar je sploh možno. Pa ne zaradi tega, ker so izgubili s 4:0, ampak ker so izgubili s sosedi iz Katarja. 

čeveljci MAZ 6998S tribun je proti igralcem Katarja poletela prava kolekcija obutve (foto:qfa.qa)

 

V nogometu, kot tudi v drugih športih, obstajajo rivalstva, pri katerih gre za nekaj več, kot za športni obračun zagrizenih tekmecev. Velikokrat so ta rivalstva pogojena s sosedstvom in s politiko. Lahko si predstavljate, da kako smo se Slovenci počutili po zmagi nad ‘svetovno’ Italijo v Trstu. Ali pa, kako se Grki počutili, ko so jih leta 2007, za nameček na državni praznik, v kvalifikacijski tekmi sredi Aten Turki premagali s 4:1. Ali pa Srbi, ko so leta 2014 v Beogradu izgubili proti Albaniji (in kvadrikopterju) z 0:3.  

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na polfinalu Azijskega nogometneega prvenstva v Dubaju. Združeni arabski emirati in Katar so namreč v zelo napetih političnih odnosih. Zapleti so se začeli leta 2017 in odtlej Katar živi v skoraj popolni izolaciji. Obstajajo celo neuradni namigi, da naj bi ZAE in Saudova Arabija poskusili od sosedov prevzeti organizacijo dela tekem naslednjega svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo leta 2022 prav v Katarju.  

Zato so bile včeraj tribune na stadionu Hazze bin Zayeda nabito polne, da bi že ob proslavljanju drugega gola Katarcev sredi prvega polčasa na igršče poletele plastenke vode in čevlji, kar je arabskem svetu tradicionalni način kazanja prezira do nekoga. Ko so v 90. minuti gostje zabili še četrti gol, je bil stadion v Dubaju že pol prazen. Osovraženi Katar se je tako sredi ZAE prvič uvrstil v finale azijskega nogometnega prvenstva, kjer se bo v petek ob 15. uri srečal z Japonsko.

Na srečo ali nesrečo za domačine pa tekme za tretje mesto ni na programu. ZAE bi se namreč tam srečale z drugim poražencem v polfinalnih tekmah – drugim podobno osovraženim sosedom – Iranom. Dva poraza proti najhujšim rivalom v nekaj dneh bi bila za ZAE le preveč. Tako pa bo najbrž ceno polfinalne katastrofe plačal le slavni italijanski trener Alberto Zaccheroni, ki je bil doslej selektor reprezentace ZAE.

Katar pa je celo favorit za zmago v petkovem finalu, saj doslej na prvenstvu še ni prejel niti enega gola.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.