Naslovnica Svet & EU Ženske in otroci so največje žrtve trgovine z ljudmi

Ženske in otroci so največje žrtve trgovine z ljudmi

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob letošnjem Svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi je Evropska komisija predstavila nekaj zelo zaskrbljujočih  aktualnih statističnih podatkov. Velika večina žrtev trgovine z ljudmi je ženskega spola, saj je cilj kriminalcev spolno izkoriščanje. Kot da že to ne bi bilo samo po sebi dovolj hudo, pa v oči bode tudi podatek, da otroci predstavljajo skoraj četrtino vseh primerov.
Ženske in otroci so največje žrtve trgovine z ljudmi

Podatki Komisije EU o trgovini z ljudmi so nedvomno zelo zaskrbljujoči (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Komisija EU je v posebni poslanici ob letošnjem Svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi poudarila, da so ženske in dekleta udeležene v 75 odstotkov vseh zaznanih primerov trgovine z ‘belim blagom’. Izjemno zaskrbljujoči so tudi podatki, da je kar 93 odstotkov predstavnic ženskega spola žrtev spolnega izkoriščanja ter da otroci predstavljajo skoraj 25 odstotkov vseh primerov.

Ker moderna tehnologija omogoča, da storilci kaznivih dejanj nemoteno delujejo prek meja in jurisdikcij različnih držav (ne le EU, ampak precej bolj globalno), je bila rdeča nit letošnjega Svetovnega dneva boja proti trgovini z ljudmi prav vloga tehnologije, oziroma vloga različnih sodobnih tehnologij v kriminalnih aktivnostih s tega področja. Z Evropske komisije so sicer spomnili, da je EU že pred časom sprejela skupni načrt za boj proti trgovini z ljudskimi bitji.

»Komisija pa je maja letos predlagala tudi novo zakonodajo EU za preprečevanje spolne zlorabe otrok na spletu in boj proti njej. Nova pravila bodo pripomogla k reševanju otrok pred nadaljnjimi zlorabami, preprečevanju ponovnega pojavljanja gradiva na spletu in privedbi storilcev kaznivih dejanj pred sodišče. EU obenem spodbuja mednarodno sodelovanje v boju proti trgovini z ljudmi,« so še sporočili s Komisije EU glede spolnega izkoriščanja otrok.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.