Naslovnica Svet & EU Združeni narodi se posvečajo tudi staranju

Združeni narodi se posvečajo tudi staranju

Avtor: Spletno Uredništvo

V New Yorku se je včeraj zaključilo deveto zasedanje Odprte delovne skupine Organizacije združenih narodov za staranje. Tokrat je bilo govora o avtonomiji in oskrbi, Slovenija pa je zagovarjala olikovanje ter uveljavitev skupnih mednarodnih standardov. 

Palača Organizacije združenih narodov v New Yorku (foto: commons.wikimedia.org)

 

‘Delovno skupino za staranje‘ je decembra 2010 ustanovila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN), njen mandat pa vključuje presojo obstoječega mednarodnega okvira človekovih pravic starejših oseb, opredelitev njegovih vrzeli in iskanja načinov za odpravo le-teh, vključno z možnostjo novih instrumentov in ukrepov na tem področju.

Z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ) so sporočili, da je pravkar konano zasedanje vsebinsko obravnavalo področji avtonomije in neodvisnosti ter dolgotrajne in paliativne oskrbe. Obe področji sta posebnega pomena za celovito varstvo človekovih pravic starejših oseb. Razprava, v kateri je bila aktivna tudi slovenska delegacija, je pokazala na pomanjkanje mednarodnih in nacionalnih standardov na obeh področjih.

Vrsta držav, predvsem pa večina nevladnih organizacij in nacionalnih institucij za človekove pravice, ki so sodelovale v razpravi, je pritrdila potrebi po oblikovanju ustreznega mednarodnega standarda, kot so že v veljavi za nekatere druge skupine prebivalstva. V odsotnosti širšega soglasja o začetku pogajanj o novem mednarodnopravnem instrumentu pa se bo obravnava posameznih vsebin še nadaljevala.

Na prihodnjem zasedanju bo tako potekala razprava o socialni varnosti in socialni zaščiti ter izobraževanju, usposabljanju, vseživljenjskemu učenju in krepitvi zmogljivosti. Slovensko stališče glede potrebe po mednarodnem instrumentu, ki bi celovito obravnaval varstvo in uveljavljanje človekovih pravic starejših oseb, ostaja nespremenjeno in naklonjeno nadaljnjemu iskanju širšega soglasja v mednarodni skupnosti o tem vprašanju, so še sporočili z MZZ. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.