Naslovnica Svet & EU Zavrnili so 603 zahtevkov za izvoz morebitnih vojaških materialov

Zavrnili so 603 zahtevkov za izvoz morebitnih vojaških materialov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je po prvem letu delovanja nove zakonodaje oz. novih mehanizmov pravkar objavila svoje ugotovitve na področju zaščite interesov Evropske unije pri nadzoru izvoza in pri tujih naložbah v EU.
Švedski carinik skozi poseben rentgen preverja pošiljke v tovornjakih (foto: ec.europa.eu)

Komisija EU je v sporočilu za javnost pravkar objavila rezultate svojih analiz glede zaščite interesov Evropske unije na področju nadzora izvoza in na področju tujih naložb v EU. Gre za strateško potrebo EU, da se po eni strani ne posluje z neprimernimi subjekti (npr. s tistimi, ki so deležni mednarodnih sankcij), po drugi strani pa se ne želi dopustiti nobenih zunanjih aktivnosti, katere bi lahko pripeljale do ‘sovražnim prevzemom ‘podobnih situacij.

»Evropska unija ostaja odprta za trgovino in tuje naložbe, saj gre za steber, ki ustvarja delovna mesta in gospodarsko rast. Toda naša odprtost ni brezpogojna in mora biti uravnotežena z orodji za zagotavljanje naše varnosti in javnega reda. Preverjanje tujih naložb in nadzor izvoza blaga, ki ga je mogoče uporabiti na več načinov, prispevata k zagotavljanju varnosti EU ter hkrati varujeta človekove pravice.

Sta bistvena elementa naše odprte, trajnostne in trdne trgovinske politike,« je dejal izvršni podpredsednik in evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis. Sicer je od pričetka veljavnosti nove evropske zakonodaje za preverjanje tujih neposrednih naložb (FDI) Komisija EU preverila 400 tujih naložb, hkrati pa so države članice v okviru skupnega sistema nadzora EU preverile več kot 30 tisoč zahtevkov za izvoz blaga.

Šlo je za blago, ki bi bilo lahko uporabljeno za vojaške namene, pri čemer so zavrnili 603 zahtevki. Evropska komisija je ob koncu analize zaključila, da je po prvem letu delovanja nov mehanizem upravičil obstoj, da je bil po EU zelo dobro sprejet in da bodo interesi EU tako v prihodnje še bolje zaščiteni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.