Naslovnica Trendi Peta sezona slovenske serije Mestne promenade

Peta sezona slovenske serije Mestne promenade

Avtor: Spletno Uredništvo
S prihodom meseca decembra se na programu TV Slovenija napoveduje tudi nadaljevanje dokumentarne serije ‘Mestne promenade’ in sicer že s peto sezono oddaj. Avtor Andrej Doblehar bo tokrat obiskal Kranj, Kočevje, Slovensko Bistrico in Kostanjevico na Krki.
Središče Kočevja (foto: RTV Slovenija)

Že prvega decembra se na TV Slovenija vrača domača dokumentarna serija ‘Mestne promenade’ avtorja Andreja Dobleharja. Na 1. programu TV SLO bo prihodnjo sredo ob 17.25 na sporedu prva od štirih decembrskih oddaj dokumentarne serije ‘Mestne promenade’ To bo že peta sezona po vrsti, sicer pa je bilo v prvih štirih letih pod okriljem Uredništva izobraževalnih oddaj predstavljenih natanko 16 slovenskih mest.

Vsa doslej obiskana mesta imajo opazen zgodovinski predznak, tudi letos pa bo ekipa TV SLO obiskala štiri zanimive slovenske kraje – Kranj, Kočevje, Slovensko Bistrico in Kostanjevico na Krki. »V izboru vsakič poskušajo predstaviti mesta različnih slovenskih pokrajin, saj so raznolika geografska okolja vplivala tudi na urbanizacijo, arhitekturo, način bivanja ter šege in navade.

Mesta se razlikujejo tudi po velikosti in pomenu, na eni strani sta Kranj in Kočevje regionalni središči, na drugi strani pa je Kostanjevica majhen, lahko bi rekli butični kraj, na otoku na reki Krki, ki mu na prvi pogled ne bi prisodili mestnega statusa. Prav dve reki, Krka v Kostanjevici in Rinža v Kočevju, sta ključno zaznamovali zgodovino teh mest in sta tudi danes izjemno pomembni za način življenja kraja in turistično ponudbo,« pojasnjujejo z RTV SLO.

V seriji ‘Mestne promenade’ bodo tokrat predstavili številne gradove in meščanske hiše, cerkve in samostane, muzeje in galerije, pokopališča in parke, trge in ulice, spomenike NOB in znanih osebnosti ter tudi tradicionalna dogajanja (npr. praznovanja) v starih mestnih jedrih, predvsem v pred-koronskih časih. Uredništvo izobraževalnih oddaj pa bo letošnje leto zaključilo s posebno oddajo ‘Slovenski likovni simboli’, posvečeno 30. obletnici samostojne države Slovenije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.